Racheta lansata de Coreea de Nord echivaleaza cu un test balistic al unui proiectil care poate transporta o incarcatura de 500 de kilograme pe o distanta de 10.000 de kilometri, sustin specialisti din armata sud-coreane citati de AFP. Expertii sud-coreeni precizeaza ca lansarea e o dovada a faptului ca Phenianul a pus probabil la punct o tehnologie, suspectata de mult timp de catre Occident, care-i permite sa traga rachete cu focoase pe distanta lunga luand in raza sa de actiune coasta vestica a SUA.

Phenianul a lansat pe 12 decembrie o racheta de tip Unha-3 sustinand ca e vorba de o misiune pus stiintica de plasare a unui satelit pe orbita.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Coreea de Sud a declarat ca "pe baza analizelor noastre si a simularilor, racheta poate zbura peste 10.000 de kilometri, cu o incarcatura cuprinsa intre 500 si 600 de kilograme".

Pentru estimarile sale, armata sud-coreeana s-a bazat pe analizarea rezervorului de carburant cazut in mare in cursul lansarii si care a fost recuperat de catre Marina sud-coreeana.

''Pe baza analizelor noastre si a unui proces de simulare, racheta este capabila sa zboare peste 10.000 de km, cu o incarcatura intre 500 si 600 kg'', a declarat presei un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii.

Reuters precizeaza ca, in conditiile in care Coreea de Nord are capacitatea de a lansa proiectile pe o distanta de 10.000 de kilometri, costa pacifica a SUA intra in raza lor de actiune.

Pentru estimarile sale, armata sud-coreeana s-a bazat pe analizarea rezervorului de carburant cazut in mare in cursul lansarii si care a fost recuperat de catre Marina sud-coreeana.

Resturile recuperate de catre Coreea de Sud erau formate din opt panouri de aluminiu si magneziu sudate manual. ''Sudarea era grosiera, realizata manual'', a declarat un responsabil al ministerului, adaugand ca acest tip de rezervor pentru a stoca produse chimice toxice este rar utilizat de catre puterile dotate cu o tehnologie spatiala avansata.

Rezervorul a fost fixat la primul etaj al rachetei. In lipsa resturilor etajelor doi si trei, specialistii sud-coreeni nu pot stabili daca racheta putea reintra in atmosfera terestra, un element-cheie al tehnologiei rachetelor balistice intercontinentale, a mai precizat oficialul sud-coreean.

Lansarea din 12 decembrie este considerata de Washington si de aliatii sai drept un test balistic de distanta lunga. Actiunea a pus punct unei lungi liste de lansari esuate care i-au adus Phenianului o serie de sanctiuni incepand din 2006 si ii permite noului lider nord coreean Kim Jong-un sa isi afirme autoritatea.

Occidentalii si aliatii lor asiatici acuza Phenianul ca detine mai multe bombe nucleare si ca procedeaza la teste atomice in scopul de a reusi sa le miniaturieze si sa le instaleze pe rachete.

Specialistii estimeaza insa ca Phenianul este departe de a detine o putere balistica fiabila si ca punerea la punct a unei capacitati nucleare ce poate fi eliberata prin intermediul unei rachete intercontinentale va lua inca mult timp.