Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sambata ca are impresia ca tarile occidentale implicate in criza siriana "se roaga" ca Moscova si Beijing sa continue sa blocheze o interventie militara in Siria, pe motiv ca nu sunt pregatite sa actioneze, relateaza AFP.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Nimeni nu vrea o intervenie. Pare uneori ca se roaga ca Rusia si China sa continue sa blocheze orice autorizare a unei interventii, pentru ca de indata ce aceasta ar fi aprobat, ei ar trebui sa actioneze si nimeni nu e gata de actiune", a declarat Lavrov citat de agentia rusa de stat RIA Novosti.

"Noi credem ca, pur si simplu, Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui sa mai adopte nicio decizie ambigua, mai ales dupa ce partenerii nostri s-au comportat intr-o maniera irationala in ceea ce priveste rezolutia pentru Libia", a adaugat Lavrov.

Rusia este unul dintre ultimii sustinatori ai regimului lui Bashar al-Assad pe care il aprovizioneaza cu arme, scrie AFP, precizand ca administratia de la Moscova a negat ca ar furniza arme Siriei subliniind ca respecta legea internationala si ca se teme de haos si terorism.

Rusia si China au blocat pana acum toate proiectele de rezolutii ale Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite prin care incearca sa il condamna pe presedintelui Bashar al-Assad si sa deschida astfel calea catre sanctiuni sustinute prin utilizarea fortei.

Lavrov a mai declarat ca liderii occidentali si-au manifestat, in privat, teama ca armele chimice ale regimului de la Damasc ar putea ajunge in mainile unor anumite factiuni de opozitie.

"Partenerii nostri americani recunosc in conversatii ca principala amenintare este posibilitatea ca opozantii regimului sa profite de ele", a declarat Lavrov citat de RIA Novosti.

"Potrivit informatiilor noastre si ale celor detinute de serviciile de informatii americane si europene, guvernul (sirian - n.red.) face in prezent tot ceea ce este posibil pentru a se asigura ca aceste arme sunt in siguranta", a precizat Lavrov.

"Pentru moment, potrivit informatiilor noastre, care corespund cu cele ale Occidentului, armele (chimice - n.red.) se afla sub control. Autoritatile siriene le-au adunat intr-un centru sau doua. Inainte erau dispersate in toata tara", a adaugat seful diplomatiei ruse.

"Noi le spunem (liderilor occidentali - n.red.): baieti, dar voi sprijiniti opozitia, inclusiv lupta armata, se poate intampla tocmai acel lucru de care va temeti, trebuie sa decideti care va sunt prioritatile", a declarat Lavrov.

Potrivit expertilor, Siria dispune de cele mai mari stocuri de arme chimice din Orientul Mijlociu, estimate la sute de tone, acestea datand inca din anii 1970.

Comunitatea internationala a intensificat avertismente inaintate Damascului impotriva utilizarii armelor chimice, dupa ce inalti oficiali americani au declarat, sub protectia anonimatului, ca pregatirile sunt in curs de desfasurare.

Regimul sirian a recunoscut pentru prima data la sfarsitul lunii iulie ca poseda arme chimice si a amenintat cu utilizarea in cazul in care unei interventii militare a puterilor occidentala, dar niciodata impotriva propriei populatii.