Presedintele Giorgio Napolitano a dizolvat parlamentul italian sambata, in urma demisiei lui Mario Monti din functia de prim-ministru, deschizand calea pentru alegerile parlamentare din februarie, informeaza Reuters. Cabinetul italian a anuntat sambata, dupa dizolvarea Parlamentului, ca alegerile legislative anticipate se vor desfasura pe o perioada de doua zile, pe 24-25 februarie.

"Am semnat in urma cu cateva momente decretul pentru dizolvarea Parlamentului," a declarat presedintele Giorgio Napolitano, dupa consultarea cu liderii partidelor politice.

"Am ajuns la finalul acestei legislaturi, un pic mai devreme decat se astepta", a afirmat cu regret seful statului italian, citat de AFP.

Mario Monti a demisionat vineri, cu cateva luni inainte de incheierea mandatului, dupa ce guvernul sau a pierdut sprijinul partidului de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertatii.

Revenirea pe scena politica a predecesorului Silvio Berlusconi, la inceputul lui decembrie, a antrenat demisia lui Monti.

Anuntul supriza din 8 decembrie privind demisia guvernului imediat ce bugetul pe 2013 va fi votat in Parlament a facut sa reapara spectrul unei Italii de necontrolat din punct de vedere politic si chiar al antrenarii intregii Europe in criza.

Principala reusita a fostului comisar european, ajuns la putere in noiembrie 2011, in plina furtuna financiara, in fruntea unui guvern de tehnocrati, a reusit sa impiedice intrarea Italiei in valtoarea crizei datoriilor suverane si sa antreneze o revenire a increderii pietelor.

Monti este creditat si cu lupta pentru modernizarea si relansarea competitivitatii tarii, in special prin reforma sistemului de pensionare si a pietei muncii. Elanul guvernului s-a mai atenuat de-a lungul timpului, alte proiecte importante ramanand doar pe hartie.