Seful guvernului italian, Mario Monti, si-a prezentat vineri demisia sa si pe cea a guvernului pe care il conduce, anunta AFP.

"Profesorul" Monti lasa in urma sa un bilant considerat excelent de partenerii sai europeni si de lumea de afaceri, dar mult mai nuantat de catre concetatenii sai, care nu s-au bucurat prea mult de austeritatea si recesiunea din anul care trece.

Revenirea pe scena politica a predecesorului Silvio Berlusconi, la inceputul lui decembrie, a antrenat demisia lui Berlusconi.

Anuntul supriza din 8 decembrie privind demisia guvernului imediat ce bugetul pe 2013 va fi votat in Parlament a facut sa reapara spectrul unei Italii de necontrolat din punct de vedere politic si chiar al antrenarii intregii Europe in criza.

Principala reusita a fostului comisar european, ajuns la putere in noiembrie 2011, in plina furtuna financiara, in fruntea unui guvern de tehnocrati, a reusit sa impiedice intrarea Italiei in valtoarea crizei datoriilor suverane si sa antreneze o revenire a increderii pietelor.

Monti este creditat si cu lupta pentru modernizarea si relansarea competitivitatii tarii, in special prin reforma sistemului de pensionare si a pietei muncii. Elanul guvernului s-a mai atenuat de-a lungul timpului, alte proiecte importante ramanand doar pe hartie.