Militarul rus care a impuscat un tanar din Republica Moldova a fost scos de sub urmarire penala
"La baza investigatiilor au stat rapoartele militare, declaratiile martorilor si expertize. Investigatiile au aratat ca cetateanul rus Veaceslav Cojuhari, in contextul pericolului pentru viata a pacificatorilor aflati la postul nr. 9, a fost nevoit sa utilizeze arma", se arata in comunicatul dat de Ministerului rus de Externe.
Potrivit comunicatului de presa, judecatoria militara din Breansk a decis inca din luna mai incetarea urmarii penale in cazul militarului, decizia fiind comunicata Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care insa nu a transmis un raspuns.
La 1 ianuarie 2012, un militar din contingentul fortelor ruse de pacificare din Republica Moldova a impuscat un tanar de 18 ani, pe nume Vadim Pisari, la postul de control de la Vadul lui Voda (circa 25 km distanta de Chisinau), in apropierea granitei administrative cu regiunea separatista transnistreana, aminteste Radio Europa Libera.
Tanarul a fost transportat la Spitalul de urgenta din Chisinau insa a decedat cateva ore mai tarziu.
Potrivit Unimedia, fostul ambasador rus in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat atunci ca pacificatorul a fost nevoit sa deschida focul pe motiv ca masina cu care se deplasa Pisari era furata, iar tanarul nu detinea permis de conducere. Ministerul de Interne moldovean a dezmintit ulterior declaratiile oficialului rus: masina nu era furata, iar tanarului avea carnet de conducere.
Europa Libera scria atunci, citand surse oficiale, ca tanarul venea din stanga Nistrului cu o masina marca Jiguli, insotit de un alt tanar, tot in varsta de 18 ani, si se indreptau spre Chisinau dupa ce petrecusera noaptea de revelion intr-un bar.
Potrivit surselor, odata ajunsi la bariera primului post al pacificatorilor de pe podul de la Nistru, tinerii ar fi lovit cu masina semnul "STOP" continuandu-si drumul fara a se opri nici la al doilea post de control. Tinerii au incercat sa treaca pe malul stang al Nistrului traversand pe la postul de control de la Vadul lui Voda insa ar fi ignorat in repeteate randuru somatia militarilor de a se opri. Versiunea oficiala sustine ca seful postului de control nr.9, un militar al contingentului rus de pacificare, ar fi tras din pistolul mitraliera un foc de avertisment si apoi a deschis focul asupra masinii ranindu-l pe sofer.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Asta arata cit de puternica si nefasta este inca propaganda comunista in regiuni pierdute de lume ca Trannistria actuala unde totusi o buna parte a populatiei sunt moldoveni de-ai nostri.
Cam acesta este genul de pace pe care o aduce armata rusa. Si nu prea stiu daca vreo armata (rusa sau americana sau de alta natie) poate aduce alt fel de pace acolo unde este prezenta.
O fi oare mai bine? Este oare mai buna o pace a oprimarii decat o anarhie cu violente de tot felul? Mi-ar fi cam greu sa ma pronunt.