Daca unii oameni sunt convinsi ca in aceasta vineri vine sfarsitul planetei noastre, o profetie alimentata de sfarsitul unei ere a calendarului mayas, altii infrunta "ultima zi", Apocalipsa, flegmatici si cu umor, scrie AFP.

Australia este una dintre primele tari care a vazut rasaritul Soarelui in acest 21 decembrie. Pagina de Facebook a Biroului australian de turism a fost bombardata cu mesaje care intrebau daca mai exista supravietuitori pe insula-continent.

"Da, suntem in viata!", a raspuns organizatia.

"Datoram mayasilor recunostinta pentru ca ne ajuta sa trecem de pragul de patru milioane de fani pentru pagina noastra de Facebook", a notat, pragmatic, Andrew McEvoy, directorul Biroului.

Premierul Julia Gillard a dat tonul la inceputul lunii decembrie. Intr-un video filmat pentru un post de radio destinat tinerilor, seful guvernului a mimat o alocutiune oficiala, intre doua steaguri australiene.

"Cand lovitura finala va fi data de zombii care devoreaza carnea umana, de bestiile demoniace ale infernului sau de triumful K-pop (muzica pop sud-coreeana, n.r.), trebuie sa fiti convinsi de un singur lucru in ce ma priveste: voi lupta pentru voi pana la sfarsit", a declarat ea, cu o voce sumbra.

Reteaua de micro-blogging Twitter era si ea plina de comentarii despre sfarsitul lumii, nu chiar pline de angoase. "Stire importanta: sfarsitul lumii a fost amanat pana cand Liverpool castiga Premier Ligue. Ei bine, se pare ca suntem in siguranta", a scris Mario Balotelli, jucator la Manchester City, un tweet retransmis de mii de ori. AFP a revenit cu o corectura la stirea initiala, in care precizeaza ca acest cont de Twitter al lui Balotello era un fals

America centrala si Mexicul celebreaza vineri sfarsitul unei mari ere de 5.200 de ani in calendarul mayas (pe care cercetatorii il plaseaza mai degraba in 23 decembrie), un eveniment pe care unii oameni il asociaza cu sfarsitul lumii.

Agentia spatiala americana, NASA, a fost contactata de mii de persoane care intrebau ce sa faca in cazul in care vine Apocalipsa.

Pe o pagina de internet destinata sa linisteasca oamenii in privinta acestei asa-zise profetii, NASA afirma: "Planeta noastra se descurca bine de peste patru miliarde de ani si oamenii de stiinta credibili din intreaga lume asigura ca nu exista nicio amenintare asociata anului 2012".

Dar mai multi oameni au preferat sa fie precauti.

In Olanda, un barbat se pregateste de un eventual potop si are un vapor de salvare care poate gazdui 50 de oameni, dupa cum scrie joi presa olandeza. "Mayasii nu erau nebuni si daca ne uitam si la profetiile biblice muntii se vor prabusi ca ceara", a explicat Pieter Frank van der Meer pentru cotidianul Volkskrant.

In micul sat turcesc Sirince, care ar urma sa supravietuiasca Apocalipsei din cauza "fluidelor pozitive", sute de reporteri veniti aici in cautarea persoanelor care s-au refugiat aici pentru a supravietui Apocalipse erau mai numerosi decat populatia (570 de locuitori).

Dar, in ciuda agitatiei mediatice si a circa 500 de jandarmi care supravegheaza zona, calmul domneste pe strazile cu case vechi grecesti renovate cu gust, la cativa kilometri de Mareea Egee.

In Franta, la Bugarach, un sat din sud-vest care ar urma si el sa supravietuiasca distrugerii finale, autoritatile au respins o mana de oameni care incercau sa se indrepte spre varful muntos. Dar, pana vineri, autoritatile nu au notat in regiune un aflux deosebit de mistici sau de iluminati.

America centrala, inima civilizatiei maya, se pregateste de saptamani nu pentru sfarsitul lumii, ci pentru trecerea intr-o noua era.

Chichen Itza, unul dintre siturile arheologice cele mai reprezentative ale culturii mayase, in sud-estul Mexicului, se pregateste sa primeasca intre 15.000 si 20.000 de vizitatori in aceasta vineri.

Un mare aflux de oameni este asteptata si in alte situri arheologice din sud-estul Mexicului, in Guatemala, Salvador si Honduras.