Site-ul WikiLeaks, specializat in divulgarea de rapoarte secrete, va publica in 2013 un milion de documente, a anuntat joi fondatorul sau Julian Assange, intr-o interventie de la balconul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde se refugiaza de sase luni, informeaza AFP.

"Anul viitor va fi la fel de plin (ca si 2012). WikiLeaks pregateste publicarea unui milion de documente care vizeaza toate statele lumii", a declarat Assange in aplauzele o suta de sustinatori.

WikiLeaks a publicat rapoarte ale armatei americane cu privire la Irak si Afganistan si 250.000 de telegrame americane, starnind reactii la Washington.

Australianul Julian Assange, in varsta de 41 de ani, se afla din luna iunie in ambasada Ecuadorului pentru a scapa de o extradare in Suedia, unde este anchetat intr-un caz de presupusa agresiune sexuala, in care el se declara nevinovat.

Ecuadorul i-a acordat azil politic, insa Londra intentioneaza sa aplice mandatul de arestare suedez. "Cyber-luptatorul" a afirmat ca, daca va fi trimis in Suedia, risca sa fie apoi extradat in SUA si sa primeasca pedeapsa cu moartea.

Assange a acuzat joi Washington-ul de "amestec in economia" Ecuadorului si "amestec" in alegerile prezidentiale din februarie 2013 organizate in tara latino-americana.

"Adevarata democratie nu este la Casa Alba, (...) adevarata democratie este rezistenta oamenilor inarmati cu adevarul impotriva minciunii, din Pata Tahrir pana in Londra", si-a incheiat Assange discursul.