Chichen Itza, unul dintre cele mai reprezentative situri arheologice ale civilizatiei maya din sud-estul Mexicului, se pregateste sa primeasca intre 15.000 si 20.000 de vizitatori in aceasta vineri pentru a marca inceputul unei noi ere din calendarul mayas, au declarat responsabili.

"Ne asteptam ca intre 15.000 si 20.000 de vizitatori sa soseasca vineri", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Institutului National de Antropologie si Istorie, responsabil pentru conservarea patrimoniului natural al tarii. "Va fi o zi de vizita normala la ore obisnuite", a precizat el, indicand ca nu sunt prevazute nici ceremonii si nici demersuri particulare pentru sfarsitul acestui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de unii ca o profetie a sfarsitului lumii.

Cu toate acestea, institutul s-a declarat constient ca Chichen Itza si piramida sa maiestuoasa Kukulkan vor atrage un aflux comparabil cu festivitatile de echinoctiu, cand multimi de vizitatori vin sa urmareasca jocul primelor raze ale primaverii pe constructiile milenare de piatra.

Joi, mii de vizitatori, dintre care multi straini, au vizitat situl unde aveau loc in mod exceptional dansuri prehispanice. O mare multime de vizitatori este asteptata la alte situri arheologice din sud-estul Mexicului, din Guatemala, Salvador si Honduras.