Un reactor al centralei ucrainene din Zaporoje (sud-est), cea mai mare din Europa, a fost debransat joi de un sistem de protectie automata dintr-un motiv necunoscut inca, a anuntat centrala, care a precizat ca nu a avut loc nicio scurgere de radioactivitate, potrivit AFP.

Reactorul numarul 3 a fost "debransat de la reteaua electrica" in cursul diminetii si "redus la 10% din putere", potrivit unui comunicat de presa al centralei.

Purtatoarea de cuvant al centralei, Larisa Merkulova, a afirmat ca motivele acestui incident nu sunt cunoscute deocamdata, subliniind insa ca "nu este nimic grac".

"Nivelul de radiatie nu depaseste normalul", a adaugat aceasta.

Aceasta centrala, cea mai mare din Europa, are sase reactoare, de o putere de 1.000 megawati fiecare, si produce 22% din electricitatea Ucrainei.

Cinci dintre reactoarele sale au fost puse in functiune in anii 1980, cand Ucraina facea parte din URSS, iar al saselea in 1995.

Cea mai mare catastrofa nucleara civila a avut loc in 26 aprilie 1986 cand reactorul numarul 4 al centralei din Cernobil, in nordul Ucrainei, a explodat in cursul unui test de securitate.