Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca asteapta propuneri concrete privind reglementarea armelor de foc pana in luna ianuarie, aratand ca Statele Unite ale Americii au "obligatia" de actiona dupa atacul armat de saptamana trecuta din Newtown, informeaza AFP. Liderul de la Casa Alba ar urma sa prezinte propunerile in discursul despre starea natiunii, tinut in fata Congresului in luna ianuarie, precizeaza Reuters.

In interventia de miercuri de la Casa Alba, Obama a aparat dreptul cetatenilor de a purta arme "in cadrul limitelor de responsabilitate". Presidentele a anuntat insa ca l-a numit pe vice-presedintele Joe Biden la conducerea unui grup de lucru insarcinat cu dezvoltarea de propuneri pe aceasta tema.

"Nu vom sti poate niciodata de ce s-a petrecut tragedie de vineri. Ceea ce stim insa este ca in fiecare zi alti americani mor din cauza armelor de foc. Acest tip de violenta are consecinte ingrozitoare pentru societatea noastra si daca putem face ceva pentru a preveni acest lucru fiecare dintre noi are obligatia de a incerca", a declarat presedintele american.

"Faptul ca aceasta problema este una complexa nu mai poate fi o scuza pentru nu face nimic. (...) De aceea am cerut vicepresedintelui sa actioneze, impreuna cu membrii cabinetului si cu mai multe organizatii, pentru a veni cu propuneri concrete pana in ianuarie, propuneri pe care le voi sprijini propunerile fara intarziere", a adaugat liderul de la Casa Alba.

Potrivit presdintelui, grupul de lucru ar trebui sa analizeze legislatia privind vanzarea armelor de asalt. Grupul se va apleca, de asemenea, asupra politicilor privind de sanatatea mintala si asupra violentei in cultura populara.

"Este incurajator sa vedem ca oamenii din toate mediile, de toate religiile si de toate culorile politice doresc sa modifice vechile ipotezele, vechile pozitii. Aceste dezbateri trebuie sa continue, insa de data aceasta cuvintele trebuie sa conduca la actiune", a precizat liderul d ela Casa Alba manifestandu-si in speranta ca membrii Congresului nu vor da dovada de o memorie scurta si vor fi motivati sa avanseze legislatia intr-o luna.

Amintim ca 26 de persoane, dintre care 20 de copii, au fost ucise vineri intr-un atac armat petrecut la Scoala Primara Sandy Hook din Newtown (Connecticut).

Duminica, la Newtown, in fata familiilor victimelor, Obama a promis ca va impiedica astfel de tragedii, dar a preferat pentru moment sa nu intre in detaliile unei initiative legislative care se poate dovedi incendiara in plan politic.