Vizita presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, in Rusia, prevazuta a avea loc marti, a fost amanata in ultima clipa, dupa ce cele doua tari au esuat in incercarea de a ajunge la un acord privind termenii aderarii Kievului la zona de liber schimb a fostelor republici sovietice, scrie AFP.

"O vizita de lucru a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici era prevazuta. Acesta a decis sa o amane", a declarat conslierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Usakov, citat de agentiile rusesti.

Acesta a explicat ca pregatirea documentelor care urmau sa fie semnate in cursul acestei vizite necesita mai mult timp.

Presedintia ucraineana a anuntat simultan amanarea vizitei, evocand necesitatea unor "consultari suplimentare la nivel de experti".

Vizita lui Ianukovici la Moscova a fost anuntata in ultima clipa de Kiev si Moscova, luni seara. Anularea vizitei unui sef de stat in Rusia este un eveniment rar.

Potrivit unei "surse informate" citate de agentia Interfax, vizita a fost anulata din cauza divergentelor privind termenii cooperarii Ucrainei in cadrul Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.

Moscova a propus in mai multe randuri Ucrainei sa adere la Uniunea vamala, propunand in schimb o reducere a pretului la gaze naturale cruciala pentru Kiev, tinand cont de dificultatile financiare ale fostei republici sovietice.

Presedintele Ianukovici, care a preluat ambitiile europene ale predecesorului sau pro-occidental Viktor Iushcenko, a respins mult timp ideea intrarii Ucrainei in aceasta uniune vamala.

Dar, in ultimele saptamani, liderii ucraineni s-au aratat mai favorabili acestei idei, in conditiile in care relatiile dintre Ucraina si Uniunea Europeana se afla la un nivel foarte rece, in special dupa inchiderea, un urma cu un an si jumatate, a fostului premier Iulia Timoshenko.

UE a subliniat in mai multe randuri ca Ucraina trebuie sa faca o alegere intre cele doua orientari.

Potrivit sursei citate de agentia Interfax, problema care a aparut in negocierile ruso-ucrainene a fost dorinta Kievului de a ajunge la un compromis care sa-i permita sa pastreze beneficiile unui acord de asociere care urmeaza sa fie semnat cu UE.

Un consilier al presedintelui rus, Serghei Glazev, a precizat ca Ucraina ar putea economisi 9 miliarde de dolari aderand la Uniunea vamala, gratie anularii taxelor asupra exporturilor de petrol si gaze rusesti.

Alaturarea la aceasta zona de liber schimb, atat de dorita de Vladimir Putin, ar reprezenta pentru Ucraina o modalitate de a-si stabiliza situatia financiara, a sustinut acesta.

Un politolog ucrainean, Mihailor Pogrebinski, considera insa ca anularea vizitei ar putea avea o legatura cu o convorbire telefonica ce a avut luni seara intre seful statului ucrainean si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ucraina a intrat in recesiune si gaseste cu greu mijloacele de a face fata dificultatilor financiare cu care se confrunta.

Tara, al carei rating a fost degradat luna aceasta de agentiile Moody's si Standard and Poor's, conteaza in special pe un ajutor al Fondului Monetar International (FMI), dar acesta si-a amanat pentru inceputul lunii viitoare o vizita prevazuta la Kiev.