Universitatile din Turcia vor introduce incepand cu anul viitor intrebari despre religie la doua dintre examenele de admitere, un nou revers fata de principiul laicitatii din aceasta tara majoritar musulmana, relateaza AFP.

Potrivit acestei reforme, tinerii care doresc sa intre la facultate vor trebui sa raspunda la cinci intrebari legate de religie la examenul obligatoriu de admitere (YGS), programat anul viitor in 24 martie, a explicat un oficial al Centrului de selectie si plasare a studentilor (OSYM), din ministerul Educatiei.

O serie de opt intrebari legate de religie vor fi adresate si celor care doresc sa urmeze studii in stiinte sociale in cadrul unui alt examen de stat (LYS), in 15 iunie 2013, a precizat aceeasi sursa.

Cursurile de religie sunt obligatorii in scolile publice turcesti.

"Este pentru prima oara cand studentii vor raspunde la intrebari legate de religie intr-un examen de admitere la universitate", a comentat acesta.

In februarie, premierul conservator Recep Tayyip Erdogan a declarat ca guvernul sau islamo-conservator doreste sa "educe o tinerete religioasa", suscitand un val de critici din partea turcilor atasati principiului laicitatii introdus de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Erdogan, al carui partid al Justitiei si Dezvoltarii (AKP) se afla la putere din 2002, a absolvit el insusi o institutie religioasa de invatamant superior.

Opozitia ii reproseaza frecvent sefului guvernului ca doreste sa islamizeze societatea turca, citand ca exemplu restrictiile la vanzarea de alcool introduse intr-o serie de orase si in numeroase restaurante.

Intr-o precedent reforma introdusa in acest an, guvernul turc a autorizat absolventii scolilor religioase sa se prezinte la toate examenele universitare, in conditiile in care acest lucru era permis doar absolventilor studiilor de teologie.