Un sigiliu imperial chinezesc a fost vandut cu 1,12 milioane de euro (taxe incluse), luni, la o licitatie organizata de casa Artcurial, care a decis sa mentina aceasta vanzare, in ciuda protestelor exprimate de o asociatie care afirma ca obiectul a fost furat din Palatul de Vara din Beijing in 1860, potrivit Mediafax.

Acest obiect imperial rar, confectionat din jad sculptat, datand din timpul domniei imparatului Qianlong (1736-1795) din dinastia Qing, a fost achizitionat de un colectionar anonim, care a licitat prin telefon. Sigiliul era estimat la un pret cuprins in intervalul 150.000 - 200.000 de euro.

Acest obiect de mici dimensiuni (2 centimetri inaltime, 4,5 centimetri lungime, 3 centimetri latime) provine dintr-o colectie privata franceza si se afla in proprietatea aceleiasi familii de la sfarsitul secolului al XIX-lea, precizeaza casa Artcurial.

Asociatia pentru protejarea artei chinezesti in Europa (APACE) contesta aceasta origine. "Potrivit lui Kai Shan Yyan, fostul conservator al Muzeului din Orasul Interzis, acest sigiliu ar fi apartinut imparatilor din dinastia Qing si ar fi fost furat din fostul Palat de vara din Beijing in 1860, in timpul unui jaf infaptuit de trupele franco-britanice, a anuntat aceasta asociatie.

Casa Artcurial a dezmintit insa aceste afirmatii. "Acest obiect nu provine din Palatul de vara", a spus Emmanuel Berard, directorul departamentului de Comunicare al casei de licitatii Artcurial, precizand ca acest fapt a fost confirmat de Laurent Long, un expert renumit pe plan mondial.

Stampila este gravata cu sase caractere, care inseamna "Marele sigiliu al operelor examinate pentru a fi conservate in Biblioteca operelor imparatului" si, potrivit casei Artcurial, a ramas de la sfarsitul secolului al XIX-lea in aceeasi colectie privata a unei familii franceze, citeaza mediafax.

Pe 18 octombrie 1860, in timpul celui de-Al Doilea Razboi al Opiului, Inaltul Comisar Britanic din China, lordul Elgin, a ordonat distrugerea palatului si a gradinilor imperiale, construite de imparatii Yongzheng si Qianlong, care au fost jefuite si incendiate de trupele franceze si britanice.

Acel jaf a reprezentat pentru chinezi o mare umilinta si o trauma care au ramas vii in constiinta opiniei publice chineze pana in zilele noastre.

Autoritatile chineze recomanda sistematic boicotarea licitatiilor la care sunt scoase la vanzare obiecte din Palatul de vara si ii roaga pe colectionarii straini care detin acele obiecte furate sa le restituie Chinei.