Peste 145.000 de persoane au semnat in trei zile o petitie pe site-ul Casei Albe pentru a-i cere presedintelui Barack Obama sa adopte o legislatie care sa controleze armele, dupa masacrul care a avut loc intr-o scoala primara din Connecticut, scrie AFP.

La sectiunea "We the People" a site-ului oficial al presedintiei americane, petitia care cere controlul armelor stransese luni, in jurul orei 17,00 GMT, 144.029 de semnaturi, devenind cea mai populara de pe site.

Petitia a fost creata vineri, la putin timp dupa uciderea a 26 de persoane, dintre care 20 copii, intr-o scoala primara din Newtown. Ea a depasit astfel pragul de 25.000 de semnaturi necesar pentru a garanta, daca nu o actiune, cel putin un "raspuns" al administratiei.

Duminica, la Newtown, in fata familiilor victimelor, Obama a promis ca va impiedica astfel de tragedii, dar nu a preferat pentru moment sa intre in detaliile unei initiative legislative care se poate dovedi incendiara in plan politic.

Bushmaster .223, arma principala utilizata de Adam Lanza in cadrul macelului de la scoala din Newton, este versiunea civila a pustii de asalt aflata in dotarea armatei americane din timpul razboiului din Vietnam si care poate fi achizitionata legal in Statele Unite.

Aceasta arma, produsa de societatea Bushmaster Firearms International, este de tipul AR-15, versiunea civila a faimoasei arme de aslat M-16, in dotarea armatei americane din perioada Vietnam, sau a M-4, arma folosita de soldatii americani in Afghanistan.

Gloantele trase de aceasta arma sunt de calibrul .223, echivalentul calibrului 5,56 mm (calibrul european), standardul armelor din tarile NATO.

Nu exista decat o singura diferenta intre armele de asalt civile, precum Bushmaster .223, si versiunea lor militara: versiunea civila este o arma automata care incarca in mod automat un cartus in camera dupa fiecare tir dar este denumita "semiautomata" deoarece nu trage decat foc cu foc: este necesara o noua apasare pe tragaci pentru a trage din nou.

O pusca de asalt militara (precum M-4 american sau AK-47 rusesc) este automata in intregime: incarcatorul, in general de 30 de gloante, se poate goli mentinand degetul pe tragaci. Termenul de "pusca mitraliera" se poate deci aplica armelor de asalt militare.

In Statele Unite, detinerea de pusti de asalt semiautomate este legala, in timp ce versiunea lor militara nu.