Presedintele Belarsului, Alexandr Lukashenko, a afirmat luni ca tara sa se poate lipsi de ajutorul Fondului Monetar International (FMI), organizatie pe care a acuzat-o ca serveste "interesele Occidentului", scrie AFP.

"Am trait si vom trai si fara FMI. Nu merita sa ne ingrijoram pentru asta", a spus presedintele acestei foste republici sovietice, extrem de izolata pe scena internationala.

"Daca FMi ne ajuta, mersi. Ne-au ajutat deja cu un mic credit, le-am multumit. (...) Daca nu, ne descurcam si fara ei", a continuat Lukashenko, acuzand Fondul ca serveste "interesele Occidentului si ale Americii".

FMI a imprumutat Minskului 3,5 miliarde de dolari in 2009. Dar in 2011 aceasta tara cu zece milioane de locuitori s-a confruntat cu cea mai grava criza financiara de la ajungerea la putere a lui Alexandr Lukashenko, in urma cu aproape 18 ani.

Situatia s-a imbunatatit de atunci dar FMI a avertizat la finele lui octombrie ca este posibila o majorare puternica a inflatiei, in lipsa reformelor economice. Organizatia a precizat ca, in lipsa acestora, nu sunt intrunite conditiile pentru acordarea unui nou ajutor financiar.

"Pentru ei, ar fi mai bine daca ne-am vinde intreprinderile maine, nu conteaza pe ce", a denuntat Lukashenko.

"Este o organizatie politica, asta e tot. Ei ne sfatuiesc, noi ii ascultam. O parte a criticilor lor este corecta, iar propunerile care nu sunt gresite le adoptam. Dar putem trai folosindu-ne propriile creiere", a subliniat acesta.