China s-a declarat luni "foarte preocupata" de posibila evolutie a Japoniei, a doua zi dupa triumful in alegerile legislative a Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta), condus de conservatorul Shinzo Abe, viitorul prim ministru, scrie AFP.

"Suntem foarte preocupati de directia pe care ar putea sa o ia Japonia", a declarat Hua Chunying, purtator de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor Externe, la putin timp dupa ce Abe afirmase ca suveranitatea insulelor Senkaku, disputate cu Beijingul, nu este "negociabila".

Aceste insule "sunt parte integranta a teritoriului chinez", a afirmat Hua, precizand insa ca Beijingul este "pregatit sa lucreze cu Japonia pentru a intretine relatii stabile".

"Insulele Senkaku fac parte integranta din teritoriul japonez. Japonia detine si controleaza aceste insule in virtutea legilor internationale. Nu este negociabila", afirmase anterior Abe.

Insulele Senkaku, denumite Diaoyu de Beijing, se afla in centrul unui conflict teritorial care s-a agravat dupa ce Japonia a nationalizat aceste insule nelocuite din Marea Chinei Orientale, la jumatatea lunii septembrie.

Abe a promis in campania electorala ca se va arata ferm in ceea ce priveste disputele teritoriale ale Japoniei cu vecinii sai, in special cu China.

Manifestatii anti-japoneze, uneori violente, au avut loc dupa jumatatea lunii septembrie in numeroase orase chinezesti. In mai multe randuri, nave guvernamentale chinezesti au intrat in apele teritoriale ale acestor insule.

Joia trecuta, tensiunea a urcat cu un grad, dupa ce un avion guvernamental chinezesc a survolat arhipelagul, un gest denuntat de Japonia ca o prima violare a spatiului sau aerian.

Autoritatile nipone au denuntat acest survol apreciat drept "extrem de regretabil" si au dispus decolarea unor avioane de vanatoare F-15.