Saptamana nebuna pentru fostul premier italian Silvio Berlusconi: dupa ce si-a anuntat revenirea in prim-planul scenei politice, ca mai apoi miercuri sa lase impresia ca vrea sa faca un pas inapoi, Il Cavaliere a fost umilit joi la Bruxelles de catre liderii europeni, atat cei de dreapta cat si cei de stanga, care au preferat sa-l aduleze pe succesorul sau Mario Monti, relateaza AFP.

"Partidul Popular European (PPE) a prezentat candidatura lui Mario Monti in fruntea vitorului guvern italian. Anuntul a fost facut in prezenta Angelei Merkel si in fata lui Silvio Berlusconi, de o maniera explicita si fara nicio curtoazie diplomatica", a constatat Antonio Polito, de la cotidianul Corriere della Sera (moderat).

In cursul reuniunii PPE care a precedat summitul european de iarna, Berlusconi a fost intampinat cu raceala de catre fostii sai omologi, niciunul dintre acestia nu s-a dus sa-l salute.

"Cu exceptia premierului ungar Viktor Orban (si asta deja ar trebui sa te puna pe ganduri), nimeni nu a fost ingaduitor cu privire la Berlusconi", a notat perfid Massimo Giannini in ziarul La Repubblica (de centru-stanga), care a titrat pe prima pagina: "Europa voteaza Monti".

"Suntem la limita ingerintei", a apreciat editorialistul La Repubblica, idee sustinuta si de Antonio Polito: "Ingerinta este evidenta, insa problema este ca riscul reprezentat de Italia (a treia economie din zona euro, n.r.) sperie cu adevarat Europa".

In schimb, Giacomo Marramao, profesor de Filosofie politica la Universitatea Roma III, refuza sa vada "in interventia PPE o ingerinta ilegitima in afacerile interne italiene".

"Mi se pare absolut legitim ca un partid european sa-si exprime opinia cu privire la optiunile politice nationale: acest lucru mi se pare inevitabil si chiar un pas inainte. Pana la urma, alegatorii sunt cei care decid, in orice caz", a explicat Marramao intr-un interviu pentru AFP.

"Acest lucru inseamna, de asemenea, ca UE reactioneaza si ca o entitate politica, nu numai economica", a aratat el.

Pentru Antonio Polito, aceasta "europeanizare a politicii interne nu este rezultatul hazardului". "Partenerii nostri nu se ocupa de noi din altruism, nici din imperialism, ci din autoaparare", a apreciat el.