Rusia dezvolta o noua racheta balistica intercontinentala, capabila sa faca fata oricarui scut de aparare antiracheta, a anuntat vineri generalul Sergheï Karakaev, comandantul fortelor de rachete strategice, citat de AFP.

"Aceasta racheta este fabricata utilizand si dezvoltand la maximum tehnologiile existente (...), ceea ce reduce considerabil intarzierile si costurile legate de concepere", a spus acesta.

Generalul a precizat ca mai multe lansari de prototipuri au avut deja loc in 2012, ultimul test fiind efectuat in 24 octombrie de pe cosmodromul Kapustin Iar, in regiunea Astrahan (sud-vestul Rusiei).

"Rezultatele acestor lansari arata ca dezvoltatorii (...) sunt pe calea cea buna", a adaugat generalul.

Pe viitor, aceasta racheta de 100 de tone, utilizand combustibil solid, va inlocui actualele rachete de generatia cinci, precum Topol-M, a adaugat comandantul.

"Racheta cu combustibil solid ne va deschide calea altor realizari, precum crearea unei rachete strategice de inalta precizie cu o ogiva ne-nucleara si avand practic o portanta mondiala", a mai spus acesta.

Aceasta racheta va face fata oricarui sistem de aparare antiracheta, a sustinut generalul rus, care a legat dezvoltarea acestei noi rachete balistice intercontinentale de scutul NATO din Europa.

Alianta nord-atlantica a oficializat la finele lunii mai prima faza a scutului antiracheta, destinat sa protejeze Europa de tiruri provenind din Orientul Mijlociu, in special Iran, un proiect propus de americani dar care se confrunta cu puternica opozitie a Rusiei. O parte din instalatiile acestui scut ar urma sa fie amplasate in Romania.

Lansat in 2010, scutul antiracheta a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie intre NATO si Rusia, care considera acest proiect o amenintare pentru securitatea sa, in ciuda dezmintirilor alaintei.

Moscova cere sa fie asociata acestui sistem de aparare sau sa primeasca garantii scrise ca scutul nu va viza capacitatea sa de disuasiune nucleara, inclusiv sa aiba acces la instalatiile Aliantei pentru a le verifica.