Noua strategie de politica externa a Rusiei: Rusia va lupta impotriva ingerintelor externe in probleme interne ale fiecarei tari

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 14 decembrie 2012, 12:26 Actualitate | Internaţional


Rusia trebuie sa devina un factor de echilibru in contextul de turbulente globale si trebuie sa lupte impotriva amestecului extern in afacerile altor tari, se arata in strategia de politica externe a Federatiei Ruse a ministerului de externe, publicata de Kommersant si citata de Interfax.

Comparativ cu 2008, autorii documentului vad lumea ca fiind mai instabila si imprevizibila.

Intre factorii determinanti se numara criza globala, care este "un catalizator puternic al unor schimbari profunde in peisajul geopolitic", interferenta occidentului in problemele altor tari, slabirea rolului ONU - ceea ce s-a manifestat in incercari de "regularizare a crizelor prin folosirea unor sanctiuni unilaterale si forta" trecand peste Consiliul de Securitate, "interpretare arbitrara a rezolutiilor", "implementarea de politici indreptate inspre indepartarea unor regimuri legitime".

Un alt factor este "tendinta catre re-ideologizarea relatiilor internationale".

Rusia are "rolul unic de a fi un factor de echilibru in problemele internationale si in dezvoltarea lumii civilizate". Rusia va construi politica externa in concordanta cu aceasta super-misiune, scrie Kommersant.

Principalul obiectiv al Rusiei este de a salva economia lumii, iar pentru a face asta va promova formarea unui comertul si unei arhitecturi valutar-financiare corecte si democratice. 

De asemenea, Rusia trebuie sa lupte impotriva amestecului in afacerile altor tari. Pentru a face acest lucru, Rusia "va urmari respectarea dreputilor si libertatilor omului onorand caracteristicile nationale, culturale si istorice a fiecare tari" si va preveni folosirea noilor tehnologii pe internet pentru aceste scopuri.

Al treilea rol al Rusiei este de a apara "rolul fara alternative al ONU", pentru a preveni "interventii militare si alte forme de imixtiune", cum s-a intampla in Libia.

Pentru a indeplini aceste roluri, Rusia intentioneaza sa foloseasca "forta usoara".

In plus, accentul s-a mutat in sectiunea Prioritati Regionale. Documentul numeste integrarea in spatiul post-sovietic o prioritate absoluta. Rusia spera sa "implice Ucraina" in "procese de integrare mai profunda".

Cea de-a doua prioritate de top este Uniunea Europeana - in principal introducerea unui regim fara vize. Documentul numeste Germania, Franta, Italia si Olanda, adica tarile cu care Rusia lucreaza in zona gazelor, partenerii majori in Europa. Documentul mentioneaza si cooperarea cu OSCE, NATO si tari din Europa de Nord, tarile Baltice si Balcanice.

A treia prioritate este SUA, de la care Rusia va cere "garantii legale ca sistemele de aparare anti-racheta nu vor fi indreptate impotriva capacitatii sale de disuasiune nucleara, si "observarea dreptului international, inclusiv principiul non-ingerintei in problemele interne ale altor tari".

Documentul a fost trimis presedintelui Vladimir Putin, care urmeaza sa il semneze in decursul lunii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1358 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Suntem (Vineri, 14 decembrie 2012, 12:39)

  mamarutza2 [utilizator]

  profund recunoscatori pentru preocupare, dar am aprecia in mod deosebit sa isi vada de ale lor. Adica de ce este intre granitele lor.
 • +6 (6 voturi)    
  Bunaaaaa ! (Vineri, 14 decembrie 2012, 12:53)

  dguina [utilizator]

  Va rog sa transferati stirea ,la sectia "Bancul zileu "
 • +7 (7 voturi)    
  ************** (Vineri, 14 decembrie 2012, 12:57)

  Cataleya [utilizator]

  Rolul acesta ii vine Rusiei ca o manusa.
  macar de data asta nu se mai ascund dupa vorbe.
  Au declarat cat se poate de clar ca vor continua sa-si bage nasul in treburile oricarui alt stat-.
  Ca niciun stat nu este interesat de aceasta perspectiva, nu conteaza.
  Rusia nu intreaba
  Rusia doar decide!
 • +12 (12 voturi)    
  Semantica (Vineri, 14 decembrie 2012, 13:07)

  Trojan.H [utilizator]

  Adica ne amestecam in treburile interne ale unei tari ca sa combatem amestecul in treburile interne ale altei tari in tara in care ne amestecam in treburile interne.
 • +5 (5 voturi)    
  sa inceapa cu ei (Vineri, 14 decembrie 2012, 14:04)

  Marius Muntean [utilizator]

  Asta bineinteles inseamna ca nimeni in afara de Rusia nu are dreptul sa se amestece in treburile interne ale altori tari.
 • +5 (5 voturi)    
  hahaha (Vineri, 14 decembrie 2012, 14:15)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  "Principalul obiectiv al Rusiei este de a salva economia lumii"

  Excelent, de mult n-am mai ras cu-asa pofta! :))))
 • -3 (7 voturi)    
  nationalism versus occidentalism, antiteza gresita (Vineri, 14 decembrie 2012, 14:22)

  busola [utilizator]

  Nationalismul e o forma de manifestare umana absolut fireasca in conditiile in care este izvorul identitatii si unitatii unui popor. O forma atat de profunda si puternica a atitudinii umane poate foarte usor pusa in slujba fanatismelor cand indivizii sunt dezinformati. De aceea a il opune orientarii pro-vestice, pro-atlantice sau pro-estice este o aiureala in termeni. In fapt este vorba doar de nationalisme cu vectori diferiti. Pur si simplu avem doar nationalisti care vor ca Romania sa participe la democratia neo-liberala cu principiile sale despre economie de piata si proprietate privata. Avem doar nationalisti care vor integrarea Romaniei in UE si relatii prietenesti si de cooperare cu Statele Unite. Dar avem si nationalism anti-rusesc, o sechela fixata din timpul celui de-al doilea razboi mondial si a dictaturii comuniste.

  Nu pricep nici ura nici teama asupra Rusiei, nici nationalismul anti-rusesc, e doar o manipulare a celor care vor sa capitalizeze nedemocratic relatiile externe ale Romaniei. Corect ar fi sa avem un parteneriat mai strans cu Rusia, mai ales avand in vedere datele geopolitice si economice. Adica relatii bazate exact pe economia de piata si proprietatea privata.
  • +1 (5 voturi)    
   Domnu Mirsavescu, dvs. sunteti? (Vineri, 14 decembrie 2012, 15:12)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui busola

   ?
  • +4 (6 voturi)    
   imposibil (Vineri, 14 decembrie 2012, 15:29)

   C.T.C [utilizator] i-a raspuns lui busola

   Cu Rusia nu ai cum sa ai "parteneriate". Cu ei poti trai doar sub "dictate" - ei dicteaza, tu te supui. Niciodata rusii nu si-au respectat partenerii, i-a tinut alaturi de maica Rusia cu forta, amenintari, teroare. Sa nu uitam cazurile Cehoslovaciei si Ungariei unde rusii au intrat cu tancurile impotriva unor state partenere, impotriva vointei acelor state - cum s-ar zice, le-a cam violat, iar cum violul nu este viol daca victima ar fi de acord, putem trage concluzia ca Rusia doar violeaza nu are "parteneriate strategice" sau relatii de prietenie si buna cooperare. PS: Abia acum am vazut cine era autorul comentariului: nea Busola, ala care trage toata ziua in Basescu. Piei de aici bai rusofilule, comunist obosit ce este, macar acum vom sti ce hram porti. BUSOLA COMUNISTA, asa te vom alinta de aici inainte. Sper sa-l iei de mana si pe Evoque ala si sa dispareti de aici.
   • +1 (3 voturi)    
    !!!!!!!!!! (Vineri, 14 decembrie 2012, 19:35)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui C.T.C

    Oamenii isi spun ideile. Nici eu nu sint de acord cu ei, dar lasa-i sa-si spuna ideile!
  • +2 (6 voturi)    
   Patriotism si nationalism (Vineri, 14 decembrie 2012, 16:04)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui busola

   Nationalismul e ceva rau. Iubirea curata de tara se descrie prin termenul patriotism. Patriotismul e ca dragostea curata a parintilor pentru proprii copii. Iti ajuti copiii si ii iubesti, asa cum sint ei, mai buni sau mai rai. Dar n-ai resentimente fata de alti copii. Ba chiar mai mult de-atit, dragostea curata pentru proprii copii, te indeamna sa iubesti un pic toti copiii si toti adultii. Prin dragostea fata de copii ne intelegem mai bine unii pe altii, ne iertam mai usor greselile, sintem mai toleranti. Toti sintem copiii cuiva.

   Daca patriotismul te indeamna sa respecti alte popoare, sa fii intelegator si tolerant, atunci esti cu adevarat patriot. Daca simti ceva ura fata de alte popoare, asta nu-i in regula, caci devii nationalist.

   Daca uitam complet faptele istorice, totusi resentimentele fata de Rusia nu pot evolua repede in respectul pe care il inspira alte puteri. De ce? Simbolul Rusiei contemporane este mafia ruseasca, strins legata de puterea politica. Interventiile militare din Georgia, Transnistria, amestecul brutal in politicile spatiului ex-sovietic, pozitiile raspicate in defavoarea primaverii arabe, tratamentul aplicat opozitiei rusesti, etc, toate acestea sint dovezi ca Federatia Rusa nu imbratiseaza deplin valorile democratice ale vestului. Ca atare, respectul adevarat pentru civilizatia ruseasca o sa mai intirzie citeva zeci de ani.
 • +4 (4 voturi)    
  Ingerinta in problemele interne (Vineri, 14 decembrie 2012, 14:44)

  BEDE [utilizator]

  Nu ar parea normal ca o tara sa aprecieze singura ce anume reprezinta ingerinte in problemele ei interne?
  Altfel, a lupta impotriva ingerintei unei tari in problemele interne ale unei terte tari nu ar insemna nimic altceva decat o ingerinta in acele probleme interne, mai ales daca acea terta tara nu reclama o ingerinta.
  Asteptam cu interes ca URSS (pardon, Rusia) sa lupte impotriva ingerintei USA in Romania.
  Cel putin deocamdata Rusia lupta de partea guvernului actual al Siriei, care e in razboi cu o buna parte din poporul sirian. In ce masura este in Siria o ingerinta a Israelului sau a USA si min ce masura este o ingerinta a Rusiei? Cine stie, stie, dar, evident, nu spune.
  • +2 (4 voturi)    
   ingerinta URSS in Romania (Vineri, 14 decembrie 2012, 15:33)

   C.T.C [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Tu spui ca astepti cu nerabdare ingerinta URSS in Romania, iar faptele dovedesc ca ei s-au amestecat dintotdeauna in treburile interne ale noastre :)
 • +5 (5 voturi)    
  "Moscova nu crede in lacrimi" (Vineri, 14 decembrie 2012, 15:54)

  uluit [utilizator]

  Dragi tovarasi, vremea lui Stalin a apus.
  De astazi inainte, "democratia" rusa va fi impusa. Agenturile straine sa nu se mai amestece peste interesele geostrategice rusesti. Cu alte cuvinte, o sa-i sustinem pe agentii rusi infiltrati prin parlamentele si guvernele tarilor vecine, pentru a le consolida democratia de tip nou.
  Pentru partea de salvare economica, tarile prietene vor trece in mod obligatoriu la aderarea rublei, iar urmatorul pas va fi crearea UER (Uniunea Europeana a Rusiei).

  Zdrastfitie Tavarish
  • +4 (4 voturi)    
   Uniunea Euroasiatica Neobolsevica (Vineri, 14 decembrie 2012, 16:34)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui uluit

   Ii zice Uniunea Euroasiatica. :)
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Euroasiatic%C4%83
 • +4 (4 voturi)    
  Ingerinte (Vineri, 14 decembrie 2012, 16:35)

  JustinCase [utilizator]

  Intrebarea urmatoare logica este: cine lupta impotriva ingerintelor externe ale Rusiei in probleme interne ale altor tari?
  • +2 (2 voturi)    
   Extern (Vineri, 14 decembrie 2012, 19:40)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

   Chiar si cind apeleaza la forta, Moscova o face din prietenie, din dorinta de mai bine. Orice idee care se opune politicii rusesti este o idee "externa", chiar daca vine de la poporul rus.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by