Noua strategie de politica externa a Rusiei: Rusia va lupta impotriva ingerintelor externe in probleme interne ale fiecarei tari
Comparativ cu 2008, autorii documentului vad lumea ca fiind mai instabila si imprevizibila.
Intre factorii determinanti se numara criza globala, care este "un catalizator puternic al unor schimbari profunde in peisajul geopolitic", interferenta occidentului in problemele altor tari, slabirea rolului ONU - ceea ce s-a manifestat in incercari de "regularizare a crizelor prin folosirea unor sanctiuni unilaterale si forta" trecand peste Consiliul de Securitate, "interpretare arbitrara a rezolutiilor", "implementarea de politici indreptate inspre indepartarea unor regimuri legitime".
Un alt factor este "tendinta catre re-ideologizarea relatiilor internationale".
Rusia are "rolul unic de a fi un factor de echilibru in problemele internationale si in dezvoltarea lumii civilizate". Rusia va construi politica externa in concordanta cu aceasta super-misiune, scrie Kommersant.
Principalul obiectiv al Rusiei este de a salva economia lumii, iar pentru a face asta va promova formarea unui comertul si unei arhitecturi valutar-financiare corecte si democratice.
De asemenea, Rusia trebuie sa lupte impotriva amestecului in afacerile altor tari. Pentru a face acest lucru, Rusia "va urmari respectarea dreputilor si libertatilor omului onorand caracteristicile nationale, culturale si istorice a fiecare tari" si va preveni folosirea noilor tehnologii pe internet pentru aceste scopuri.
Al treilea rol al Rusiei este de a apara "rolul fara alternative al ONU", pentru a preveni "interventii militare si alte forme de imixtiune", cum s-a intampla in Libia.
Pentru a indeplini aceste roluri, Rusia intentioneaza sa foloseasca "forta usoara".
In plus, accentul s-a mutat in sectiunea Prioritati Regionale. Documentul numeste integrarea in spatiul post-sovietic o prioritate absoluta. Rusia spera sa "implice Ucraina" in "procese de integrare mai profunda".
Cea de-a doua prioritate de top este Uniunea Europeana - in principal introducerea unui regim fara vize. Documentul numeste Germania, Franta, Italia si Olanda, adica tarile cu care Rusia lucreaza in zona gazelor, partenerii majori in Europa. Documentul mentioneaza si cooperarea cu OSCE, NATO si tari din Europa de Nord, tarile Baltice si Balcanice.
A treia prioritate este SUA, de la care Rusia va cere "garantii legale ca sistemele de aparare anti-racheta nu vor fi indreptate impotriva capacitatii sale de disuasiune nucleara, si "observarea dreptului international, inclusiv principiul non-ingerintei in problemele interne ale altor tari".
Documentul a fost trimis presedintelui Vladimir Putin, care urmeaza sa il semneze in decursul lunii.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
macar de data asta nu se mai ascund dupa vorbe.
Au declarat cat se poate de clar ca vor continua sa-si bage nasul in treburile oricarui alt stat-.
Ca niciun stat nu este interesat de aceasta perspectiva, nu conteaza.
Rusia nu intreaba
Rusia doar decide!
Excelent, de mult n-am mai ras cu-asa pofta! :))))
Nu pricep nici ura nici teama asupra Rusiei, nici nationalismul anti-rusesc, e doar o manipulare a celor care vor sa capitalizeze nedemocratic relatiile externe ale Romaniei. Corect ar fi sa avem un parteneriat mai strans cu Rusia, mai ales avand in vedere datele geopolitice si economice. Adica relatii bazate exact pe economia de piata si proprietatea privata.
Daca patriotismul te indeamna sa respecti alte popoare, sa fii intelegator si tolerant, atunci esti cu adevarat patriot. Daca simti ceva ura fata de alte popoare, asta nu-i in regula, caci devii nationalist.
Daca uitam complet faptele istorice, totusi resentimentele fata de Rusia nu pot evolua repede in respectul pe care il inspira alte puteri. De ce? Simbolul Rusiei contemporane este mafia ruseasca, strins legata de puterea politica. Interventiile militare din Georgia, Transnistria, amestecul brutal in politicile spatiului ex-sovietic, pozitiile raspicate in defavoarea primaverii arabe, tratamentul aplicat opozitiei rusesti, etc, toate acestea sint dovezi ca Federatia Rusa nu imbratiseaza deplin valorile democratice ale vestului. Ca atare, respectul adevarat pentru civilizatia ruseasca o sa mai intirzie citeva zeci de ani.
Altfel, a lupta impotriva ingerintei unei tari in problemele interne ale unei terte tari nu ar insemna nimic altceva decat o ingerinta in acele probleme interne, mai ales daca acea terta tara nu reclama o ingerinta.
Asteptam cu interes ca URSS (pardon, Rusia) sa lupte impotriva ingerintei USA in Romania.
Cel putin deocamdata Rusia lupta de partea guvernului actual al Siriei, care e in razboi cu o buna parte din poporul sirian. In ce masura este in Siria o ingerinta a Israelului sau a USA si min ce masura este o ingerinta a Rusiei? Cine stie, stie, dar, evident, nu spune.
De astazi inainte, "democratia" rusa va fi impusa. Agenturile straine sa nu se mai amestece peste interesele geostrategice rusesti. Cu alte cuvinte, o sa-i sustinem pe agentii rusi infiltrati prin parlamentele si guvernele tarilor vecine, pentru a le consolida democratia de tip nou.
Pentru partea de salvare economica, tarile prietene vor trece in mod obligatoriu la aderarea rublei, iar urmatorul pas va fi crearea UER (Uniunea Europeana a Rusiei).
Zdrastfitie Tavarish
http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Euroasiatic%C4%83