Rebelii castiga teren in fata guvernului sirian si ar putea castiga razboiul impotriva presedintelui Bashar Al-Assad, a declarat joi trimisul Kremlinului pentru afaceri externe in Orientul Mijlociu, potrivit Reuters. Mikhail Bogdanov a spus ca Rusia se pregateste pentru evacuarea cetatenilor rusi din Siria in caz de necesitate.

"Lucrurile trebuie privite cu realism. Regimul si guvernul sirian pierd din ce in ce mai mult controlul asupra teritoriului", a afirmat Bogdanov.

"Din nefericire, o victorie a opozitiei siriene nu poate fi exclusa", a adaugat adjunctul ministrului rus de externe. "Ne pregatim in eventualitatea unei evacuari. Avem planuri de mobilizare si stabilim unde exact sunt localizati cetatenii nostri'', a spus Bogdanov.

Remarcile lui Mikhail Bogdanov reprezinta un semnal clar ca Rusia inca se pregateste pentru o posibila infrangere a guvernului Assad, conflict in urma caruia au murit peste 40.000 de oameni incepand din martie 2011.

"Lupta va deveni si mai intensa iar Siria va pierde mii de oameni si, probabil, sute de mii de civili'', a mai declarat Mikhail Bogdanov. "Daca pretul platit pentru indepartarea presedintelui va pare acceptabil, ce putem face noi? Noi, bineinteles, consideram ca este absolut inacceptabil", a continuat oficialul rus.

Rusia a aparat de-alungul timpul guvernul sirian de sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU, rezistand astfel presiunilor occidentale. Presedintele rus Vladimir Putin si alti oficiali rusi au declarat ca nu sprijina regimul Assad si ca acesta nu trebuie sa fie inlaturat de la putere de forte externe, invocand principiul neamestecului in treburile interne ale statelor suverane.

De altfel, Bogdanov a declarat ca "Moscova va continua sa insiste asupra punerii in aplicare a comunicatului de la Geneva si pentru o rezolvare pasnica a conflictului". Acordul incheiat la Geneva, in luna iunie, prevedea crearea unui guvern de tranzitie.