Gerard Depardieu, unul dintre cei mai bine platiti actori din Franta, a decis sa se mute in Belgia, intr-o localitate situata in apropiere de granita franceza si cunoscuta drept "adapost" pentru expatriatii bogati, din cauza majorarii taxelor pe veniturile mari, relateaza AFP.

Actorul in varsta de 63 de ani locuieste de acum in Nechin, a confirmat duminica Daniel Senesael, primarul comunei Estaimpuis, din care face parte si respectivul sat belgian.

"El iubeste localitatea noastra, caracterul sau rural, campenesc si bucolic", a adaugat primarul, potrivit site-ului RTL.be, acesta precizand totodata ca zvonurile privind o motivatie fiscala in decizia actorului de a se muta sunt "de asemenea, adevarate".

"El voia sa caute o resedinta in Belgia pentru a scapa de fiscalitatea din Franta, dar putea la fel de bine sa se mute la Bruxelles. A vrut sa paraseasca Parisul, orasul, partile sale uneori zgomotoase, si sa gaseasca un pic de liniste, pace si serenitate", a mai spus primarul localitatii belgiene.

Satul Nechin se afla la o distanta de numai un kilometru de Roubaix (Franta), iar 27% dintre locuitori sunt francezi bogati. Acolo locuiesc si membrii familiei Mulliez, care controleaza grupul de distributie Auchan.

La inceputul lunii noiembrie, in presa au circulat informatii potrivit carora actorul francez a cumparat o proprietate in Nechin, fara a fi insa confirmate.

Presa a facut astfel imediat comparatie cu cazul miliardarului francez Bernard Arnault, care a declansat in septembrie un intreg scandal in Belgia, dar mai ales in Franta, solicitand sa devina cetatean belgian. Analistii au apreciat ca patronul imperiului de lux LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A.) a facut acest demers din motive politico-fiscale, lucru pe care Arnault l-a negat.

Bogatii francezi se stabilesc in Belgia datorita fiscalitatii deosebit de avantajoase pentru averile lor mari: nu exista impozit pe avere si nici pe castiguri din capital, iar drepturile de succesiune sunt mai avantajoase decat in Franta. Pentru aceasta ei trebuie sa aiba domiciliul in Belgia, dar fara sa necesite obtinerea cetateniei belgiene.