Presedintele Frantei, Francois Hollande, a trimis justitiei o scrisoare prin care isi sustine partenera de viata, Valerie Trierweiler, intr-un proces de calomnie, declansand luni acuzatii de amestec in treburile justitiei in Hexagon, scrie AFP.

Aceasta scrisoare a presedintelui socialist, dublata de o a alta a ministrului de Interne, Manuel Valls, care are un continut similar, au starnit furia si "stupefactia" opozitiei de dreapta.

Cele doua scrisori au fost anexate in acest week-end la dosarul unei plangeri formulate de prima doamna impotriva a doi autori ai unei biografii a sa, "Rebela", examinat luni de un tribunal din Paris si care urmeaza sa pronunte in 28 ianuarie o prima decizie.

In aceasta scrisoare, Francois Hollande dezminte un pasaj din carte potrivit caruia i-ar fi scris in 1994-1995 premierului de dreapta Edouard Balladur, favorit atunci in cursa prezidentiala pierduta in cele din urma in fata lui Jacques Chirac.

"Tin sa denunt drept pure fabulatii pasajele (...) referitoare la o pretinsa scrisoare niciodata scrisa si, prin urmare, niciodata ajunsa la pretinsul destinatar. Inventarea de fapte nu poate fi un procedeu intr-un eseu politic, cu exceptia faptului in care este prezentat drept un roman", a scris Hollande. Fara antetul presedintiei, aceasta scrisoare este trimisa de la adresa sa personala.

Potrivit autorilor cartii, acesta ar fi incercat la acea epoca sa-l abordeze pe Edouard Balladur, in conditiile in care banuia ca un parlamentar de dreapta, Patrick Devedjian, avea o relatie mai veche cu Valerie Trierweiler.

Intr-o a doua scrisoare, de aceasta data cu antetul ministerului de Interne, Manuel Valls denunta afirmatiile care ii sunt atribuite in aceasta carte, "adeseori aproximative, partiale si scoase din context".

"Separarea puterilor a fost incalcata. Presedintele Republicii este garantul independentei justitiei. Este absolut incredibil", a reactionat avocatul celor doi autori, Olivier Pardo.

Nu este vorba de o "presiune", "deoarece nu este o parta a procedurii", a replicat avocata lui Valerie Trierweiler, Frederique Giffard. Ea a apreciat ca scrisoarea este "buna" "pentru deplina informare a justitiei". "Daca Valerie Trierweiler ar fi vorbit in locul lui, i s-ar fi reprosat", a adaugat aceasta.

Opozitia de dreapta si-a exprimat surprinderea.

"Sunt totusi foarte, foarte surprins sa vad ca un presedinte socialist care ne-a dat in trecut multe lectii de morala" este "angajat intr-o procedura" judiciara, "cum este si Manuel Valls, cu titlul de ministru de Interne", a afirmat presedintele proclamat al celei mai mari formatiuni de dreapta (UMP), Jean-Francois Cope.

Valerie Trierweiler cere daune de 80.000 de euro din partea celor doi autori, Christophe Jakubyszyn si Alix Bouilhaguet, amandoi ziaristi, si a editurii care a publicat cartea (Editions du Moment).