Prim-ministrul italian Mario Monti l-a anuntat sambata pe presedintele Giorgio Napolitano ca intentioneaza sa demisioneze dupa ce bugetul pentru 2013 va fi aprobat, a informat Presedintia Republicii intr-un comunicat de presa citat de AFP.

Mario MontiFoto: AGERPRES

Premierul Monti "nu considera posibila continuarea mandatului sau si si-a exprimat, in consecinta, intentia de a-si prezenta demisia", se arata in comunicatul de presa.

Anuntul este facut dupa ce fostul premier italian Silvio Berlusconi, fondatorul partidului de centru dreapta Poporul Libertatii (PDL), si-a anuntat sambata in mod oficial candidatura la urmatoarele alegeri legislative, confirmand revenirea sa in viata politica.

Intalnirea de sambata dintre seful guvernului italian si presedintele republicii a durat mai mult de o ora.

Mario Monti "va verifica cat mai curand posibil" daca fortele politice care nu intentioneaza sa-si asume responsabilitatea "unei crize cu consecinte mult mai grave, ce se manifesta si la nivel european", sunt gata sa "contribuie cat mai curand la aprobarea legii stabilitatii bugetare", se mai arata in comunicatul de presa.

Seful executivului italian a avertizat ca esecul de a aproba bugetul inainte de termenul limita de 31 decembrie ar avea consecinte grave, desi toate partidele de centru-dreapta, centru si centru-stanga si-au anuntat intentia de a nu obstructiona votarea bugetului.

"Imediat dupa" aprobarea bugetului, Monti va "oficializa demisia sa irevocabila" informeaza presedintia italiana.

Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, in varsta de 76 de ani, a suprins sambata cu anuntul ca intentioneaza sa candideze din partea fortelor de centru dreapta in alegerile din 2013, care ar urma sa aiba loc in luna martie.

In timpul intalnirii de la Quirinal, presedintele Giorgio Napolitano i-a vorbit premierului despre intalnirile sale "cu reprezentanti ai fortelor politice care au sprijinit de la inceput (sfarsitul anului 2011 - n. red.) Guvernul impreuna cu Presedintele Senatul si al Camerei Deputatilor." Monti i-a atras atentia ca secretarul general al PDL, Angelino Alfano, a facut vineri o serie de declaratii care "constituie, in esenta, o hotarare negativa impotriva guvernului si a liniei sale de actiune."