Rusia este ingrijorata despre o posibila repetare a "revolutiilor colorate" care au generat schimbari de regimuri incate republici ex-sovietice la jumatatea anilor 2000, a afirmat duminica seful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, citat de RIA Novosti.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, afirmase joi ca SUA incearca sa impiedice Rusia sa recreeze o noua versiune a Uniunii Sovietice sub paravanul integrarii economice.

"Exista o miscare de re-sovietizare a regiunii", spunea atunci Hillary Clinton, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Dublin si in care a facut referiri critice si la adresa Romaniei.

"Evenimentele sunt in miscare in Kirghistan, Tadjikistan si Ucraina. Avem de-a face cu ele in fiecare zi. Sunt acestea un pericol pentru noi? Da", a spus Patrushev.

"Vom acordat atentie acestei chestiuni in viitorul imediat", a adaugat acesta, care este un membru cu state vechi al echipei lui Vladimir Putin, fara a oferi detalii despre aceste posibile amenintari.

Proteste pasnice au grabit schimbarea puterii in Georgia, in 2003, si in Ucraina, in 2004, prima miscare fiind denumita revolutia trandafirilor iar cea de-a doua revolutia portocalie. O revolutie a lalelelor mult mai violenta a avut loc in Kirghistan in 2005.

Rusia s-a aratat nemultumita de aceste revolutii iar relatiile cu guvernele care au ajuns la putere in Ucraina si Georgia au fost cel putin tensionate, generand chiar un razboi, in cazul celui de-al doilea stat. Analistii afirma ca Vladimir Putin se temea atunci de posibilitatea unei astfel de revolutii si in Rusia, desi acest lucru nu s-a materializat atunci.

Rusia s-a confruntat insa cu miscari masive de protest anul trecut, un protest important urmand a fi organizat si saptamana viitoare, la Moscova. Ca raspuns, Kremlinul a ales sa inaspreasca legislatia si controlul legislativ asupra organizatiilor non-guvernamentale.