Presedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a anulat sambata seara decretul prin care isi acorda mai multe puteri, provocand astfel o grava criza politica, a anuntat un participant la intalnirea dintre seful statului si lideri politici, potrivit AFP.

"Decretul constitutional este anulat incepand din acest moment", a spus Selim al-Awa, om politic islamist, in prezenta purtatorului de cuvant al lui Morsi.

Referendumul pentru o noua Constitutie, care va avea loc pe 15 decembrie, va avea insa loc.

Liberalii, partidele de stanga si biserica crestina nu au luat parte la redactarea controversatului proiect. Acestia acuza ca proiectul nu apara o serie de drepturi fundamentale, printre care libertatea de exprimare, si ca deschide calea aplicarii mai stricte a legii islamice, sharia.

Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani, a decis pe 22 noiembrie sa isi consolideze prerogativele deja foarte extinse printr-o "declaratie constitutionala". El dispunea deja de puterea executiva si legislativa.

Noile prerogative puneau deciziile sale la adapost de recursurile in fata puterii judiciare, cu care intretine relatii tensionate. El a explicat ca sporirea prerogativelor sale ar permite accelerarea reformelor democratice.

Islamistii insista ca referendumul trebuie sa aiba loc, spunand ca este necesar pentru incheierea tranzitiei democratice inca incompleta dupa plecarea lui Hosni Mubarak in urma cu 22 de luni, potrivit Reuters.

Dupa discutiile de sambata, de la care liberalii au plecat spunand ca vocile nu le sunt auzite, presedintele a dat un nou decret, al carui prim articol "anuleaza declaratia constitutionala" anuntata pe 22 noiembrie.

Criza politica a provocat conflicte intre islamisti - care au fost reprimati decenii intregi, si rivalii lor, care se tem sa limitarea dreptului la exprimare si libertatilor sociale de catre conservatorii religiosi. Majoritatea egiptenilor isi doresc insa stabilitatea si redresare economica.