Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a anuntat vineri ca a decis sa opreasca acordarea de ajutoare financiare romilor care accepta repatrierea in tarile de origine, informeaza AFP.

"ONG-urile si asociatiile, de aici si de acolo, considera ca aceste ajutoare au efecte perverse. Vom schimba un sistemdisfunctional", a declarat Valls fara a oferi un calendar concret al modificarii.

Aceste ajutoare "creaza un circuit intre Romania si tara noastra", a adaugat ministrul francez, care denuntase in septembrie "efectele perverse" ale sistemului considerat costisitor si ineficient de numeroase persoane.

Conform asociatiilor, populatia romilor din Franta, estimata intre 15.000 si 20.000, ramane constanta pentru ca persoanele expulzate revin sistematic in tara.

Ajutorul financiar pentru repatrierea voluntara in tara de origine, de 300 de euro pentru adulti si de 100 de euro pentru minori, este acordat strainilor nevoiasi care detin nationalitatea unui stat membru UE, precum romii, care traiesc in Franta de mai mult de trei luni in conditii precare, indiferent daca sunt pe teritoriul francez in conditii legale sau ilegale, informeaza agetia franceza de presa.

Potrivit Oficiului francez pentru imigratie, in 2011 peste 10.600 de persoane au beneficiat de acest ajutor, dintre care 2.000 de minori.

Ministrul francez de Interne a insistat ca este nevoie de o strategie pentru integrarea romilor: evacuarea continua a taberelor ilegale, ajutoare pentru proiecte de integrare si gasirea unui loc de munca in tara de origine.

Trebuie "sa depasim stigmatizarea" in problema romilor, "nu pot fi folositi ca o minge plimbata dintr-o parte in alta", a declarat Manuel Valls, facand un apel la partile implicate sa "caute solutii".