Principala alianta a opozitiei ucrainene a desemnat-o, vineri, pe Iulia Timosenko drept candidat in scrutinul prezidential din 2015, informeaza AFP.

Decizia a fost luata in cadrul unui congres al aliantei opozitiei, formata din partidul Iuliei Timosenko si cel al fostului presedinte al Parlamentului, Arseni Iateniuk, a informat alianta intr-un comunicat transmis presei.

"Iulia Timosenko a demonstrat ca impartaseste valorile europene si democratice si ca este capabila sa lupte", a declarat Iateniuk, citat in comunicatul de presa.

Marea perdanta a alegerilor prezidentiale din 2010, castigate de Viktor Ianukovici, Iulia Timosenko ar obtine, in acest moment, 55% din voturi, afirma unul dintre liderii aliantei opozitiei, deputatul Mykola Tomenko.

Iulia Timosenko a fost condamnata anul trecut la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere legat de contractul de gaze cu Rusia si ar urma sa fie eliberata in 2018. Sustinatorii ei spera ca Timosenko va fi eliberata dupa o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Timosenko este internata in spital din luna mai din cauza unei hernii de disc.

Condamnarea ei a provocat o grava criza diplomatica intre Ucraina si tarile occdentale care acuza o afacere politica si cer eliberarea fostului premier.