Ministrul japonez al Apararii a ordonat vineri Fortelor de Autoaparare ale tarii sa fie pregatite sa distruga racheta cu raza lunga de actiune pe care Coreea de Nord urmeaza sa o lanseze, in cazul in care aceasta va ameninta teritoriul nipon, potrivit Mediafax.

Japonia a pregatit rachete sol-aer de tip Patriot PAC 3 pe insula Okinawa (sud) si a mobilizat trei distrugatoare echipate cu sisteme radar americane de tip Aegis si rachete de interceptare SM-3.

Ministrul Apararii Satoshi Morimoto a dat instructiunile necesare pentru ca racheta cu raza lunga de actiune sau parti din aceasta sa fie distruse in cazul in care risca sa se prabuseasca pe teritoriul japonez, a declarat Osamu Fujimura, un purtator de cuvant al Guvernului.

"Locuitorii isi pot continua activitatile normale, deoarece racheta nu se va prabusi pe teritoriul Japoniei, daca totul se petrece asa cum este prevazut", a oferit asigurari Fujimura.

Coreea de Nord a anuntat ca va lansa o racheta, in perioada 10-22 decembrie, cu scopul de a plasa pe orbita un satelit de observatie terestra, in urma unei analize a unor greseli comise in timpul unei lansari anterioare, in aprilie, care s-a soldat cu un esec. Japonia, dar si Statele Unite, Coreea de Sud si numeroase state occidentale acuza regimul nord-coreean ca vrea sa procedeze la un nou test de racheta balistica, incalcand rezolutii ONU.

Imediat dupa anuntarea acestei lansari viitoare, Japonia a decis sa amane negocieri cu Coreea de Nord care urmau sa se desfasoare la Beijing in perioada 5-6 decembrie. Phenianul a oferit asigurari ca aceasta racheta, care urmeaza sa fie lansata de la centrul spatial Sohae (nord-vest), "nu va afecta tari vecine" si ca treptele ei nu se vor prabusi pe teritoriul acestora.