Statele Unite au mobilizat nave echipate cu capacitati antiracheta balistica pentru "a supraveghea indeaproape" lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune anuntata de catre Coreea de Nord, a declarat joi comandantul fortelor americane in Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear.

"Este logic sa le deplasam pentru a cunoaste mai bine situatia. Aceste nave sunt dotate cu capacitati antiracheta", le-a spus el unor jurnalisti, fara sa precizeze numarul navelor respective. Este vorba de doua distrugatoare, USS Benfold si USS Fitzgerald, care vor "supraveghea orice eventuala lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord si care vor oferi totodata asigurari aliatilor nostri din regiune, in cazul in care va avea loc o lansare", a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Marinei americane sub protectia anonimatului, citeaza Mediafax.

Mobilizarea lor are scopul sa permita o "intelegere a ceea ce se intampla", iar, in cazul in care lansarea va avea loc, sa se afle despre ce tip de racheta este vorba, sa i se stabileasca traiectoria, pe cine poate ameninta si sa "ofere asigurari aliatilor", a precizat Locklear.

Statele Unite au denuntat drept "un act de mare provocare" lansarea anuntata ca iminenta de catre Phenian a unui "satelit de observatie terestra". Comunitatea internationala suspecteaza Coreea de Nord ca vrea sa procedeze la un nou test cu racheta balistica, incalcand rezolutii ale ONU.