Turistii, inclusiv romani, care detin vize ale unei tari terte si bilete de avion vor putea beneficia, fara viza, de o sedere de 72 de ore la Beijing, incepand cu 1 ianuarie 2013, relateaza agentia chineza Xinhua, in pagina electronica, preluata de Mediafax.

Turistii pot aplica pentru o vizita de tranzit fara viza in aeroportul international din Beijing.

Masura, decisa de autoritatile municipale de la Beijing, este valabila pentru 45 de tari, inclusiv Romania.

Lista tarilor este elaborata tinand cont de numarul de vizitatori aflati in tranzit in Beijing intre 2009 si 2011. Aceasta cuprinde:

Austria

Belgia

Cehia

Danemarca

Estonia

Finlanda

Franta

Germania

Grecia

Ungaria

Islanda

Italia

Letonia

Lituania

Luxemburg

Malta

Olanda

Polonia

Portugalia

Slovacia

Slovenia

Spania

Suedia

Elvetia

Rusia

Marea Britanie

Irlanda

Cipru

Bulgaria

Romania

Ucraina

Statele Unite

Brazilia

Mexic

Argentina

Chile

Australia

Noua Zeelanda

Coreea de Sud

Japonia

Singapore

Brunei

Emiratele Arabe Unite

Qatar

"Le reamintin turistilor straini ca nu le este permis sa paraseasca Beijingul spre alte destinatii din China pe durata celor 72 de ore si totodata trebuie sa paraseasca Beijingul" la expirarea acestui interval, a explicat un oficial chinez.

Potrivit acestuia vizitatorii trebuie sa inregistreze vizele la orice sectie de politie, intr-un termen de 24 de ore de la sosirea in tara.

Numarul vizitatorilor straini este de cinci milioane pe an si ar putea sa se dubleze in trei ani, odata ce politicile de relaxare a vizelor intra in vigoare, estimeaza comisia.

"In medie, vizitatorii straini petrec trei zile si patru nopti in Beijing, cheltuind in medie 1.000 de dolari, dublu fata de turistii chinezi", a declarat Wang.

Xu Jianqiang, economist sef pentru Air China, a explicat ca Tokyo si Seulul sunt cele mai mari doua centre de transfer ale Asiei, dar crede ca mai multi vizitatori straini vor vizita sau vor desfasura evenimente de business in Beijing.