Coreea de Nord a alocat, in 2012, 41,5 milioane de dolari (31,7 milioane de euro) pentru cultul dinastiei Kim, care conduce tara cu o mana de fier din 1948, releva un raport al guvernului sud-coreean, publicat joi, transmite AFP.

Portrete uriase ale fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) Kim Il-Sung (mort in 1994) si ale fiului sau Kim Jong-Il (mort in 2011) au fost expuse in 400 de locuri diferite din intreaga tara, costurile pentru realizarea acestora ridicandu-se la 32 milioane de dolari, a aratat Ministerul Reunificarii.

Ridicarea de noi statui dedicate gloriei celor doi lideri ai regimului stalinist a justificat o cheltuiala suplimentara de 9,5 milioane de dolari, potrivit aceleiasi surse.

Cultul personalitatii continua cu Kim Jong-Un, fiul lui Kim Jong-Il, propulsat dupa moartea tatalui sau, in urma cu un an, in fruntea acestei tari izolate si ruinate, in care aproximativ trei milioane de persoane sufera de subnutritie, potrivit ONU.

Fiecare cladire nord-coreeana trebuie sa fie decorata cu portrete ale membrilor familiei Kim. De asemenea, statuile lor, care pot atinge cateva zeci de metri inaltime, sunt omniprezente pe intreg teritoriul tarii.

In aprilie, doua noi statui uriase ale lui Kim Il-Sung si Kim Jong-Il au fost dezvelite la Phenian, la putin timp dupa lansarea esuata a unei rachete cu raza lunga de actiune, considerata de catre Statetele Unite un nou test al unei rachete balistice.