UPDATE 17,00 Armata egipteana a stabilit joi un perimetru de securitate in jurul palatului prezidential, pentru a mentine manifestantii la distanta.

Soldatii au montat baricade cu sarma ghimpata la aproximativ 150 metru de palat, dupa ce au ordonat manifestantilor sa paraseasca locul.

Partizanii presedintelui au plecat dar cateva sute de militanti ai opozitiei s-au adunat intr-o piata situata la aproximativ 300 de metri de palat.

Institutul egiptean Al-Azhar, cea mai inalta autoritate a islamului sunit, i-a cerut joi presedintelui Mohamed Morsi sa-si suspende puterile exceptionale pe care si le-a arogat, in conditiile in care armata i-a somat pe manifestantii anti-prezidentiali sa paraseasca zona palatului prezidential pana la ora locala 15,00 (13,00 GMT), scrie AFP.

Mohamed Morsi "trebuie sa suspende ultimul decret si sa inceteze sa-l foloseasca", afirma institutul Al-Azhar, intr-un comunicat, referindu-se la deciiza sefului statului care a generat aceasta grava criza politica si ciocniri sangeroase in tara.

Armata egipteana a somat manifestantii sa paraseasca zona palatului prezidential din Cairo pana la ora locala 15,00 si a anuntat o interdictie privind manifestatiile in aceasta regiune, dupa confruntarile sangeroase din cursul noptii.

Garda republicana, o unitate a armatei insarcinata cu protectia presedintiei, "a subliniat necesitatea de a avacua imprejurimile palatului prezidential pana la ora 15,00 GMT si a decis sa interzica adunarile in imprejurimi", potrivit unui comunicat publicat de presedintie.

In cursul diminetii, armata amplasase tancuri in fata complezului prezidential.

Unul dintre colaboratorii presedintelui Mohamed Morsi a precizat ca seful statului se va adresa natiunii in cursul serii de joi.

In aceasta interventie, Morsi ar urma sa intinda o mana opozitiei si sa faca un apel la dialog, a precizat, pentru AFP, acest consilier, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.