Guvernul irlandez a prezentat miercuri noul buget de austeritate, al saselea consecutiv, care vizeaza reducerea deficitului de 3,5 miliarde de euro, asigurand ca cea mai grea perioada a crizei a fost depasita de tara care s-a salvat de la faliment in 2010, anunta AFP.

In timpul prezentarii bugetului in Parlament, ministrul finantelor Michael Noonan a asigurat ca au existat semne clare pentru care tara sa trebuie sa preia presedintia Uniunii Europene la 1 ianuarie.

"Economia a crescut anul trecut, va creste in acest an si va creste din nou anul viitor. Eforturile poporului irlandez au condus la succes, in ciuda duritatii lor", a declarat Noonan.

Pentru a spori cresterea economica, bugetul prevede reforma fiscala pentru a incuraja intreprinderile mici si mijlocii. Tinta de deficit a Irlandei este de 7,5% in anul urmator, dupa un deficit de 8,2% in acest an, sub plafonul de 8,5%, stabilita in planul de ajutorare.

Bancile irlandeze au fost afectate puternic de criza financiara la sfarsitul anului 2010, tara solicitand asistenta financiara Fondului Monetar International si partenerilor europeni.