Mii de partizani ai presedintelui egiptean Mohamed Morsi i-au alungat miercuri pe opozantii acestuia din zona palatului prezidential, puterea anuntand, in acelasi moment, mentinerea propunerii de a organiza peste zece zile un referendum constitutional controversat, scrie AFP.

Zona palatului prezidential a fost, pentru a doua zi consecutiv, epicentrul tensiunilor politice cele mai grave pe care le-a cunoscut Egiptul de la alegerea lui Morsi, in iunie.

La chemarea Fratiei musulmane, puternica miscare din care provine presedintele, mii de persoane s-au indreptat spre palat, dezmembrand corturile in care mici grupuri de opozanti si-au petrecut noaptea, dupa manifestatia masiva care a avut loc marti seara.

Ciocniri minore, cu aruncari de pietre, au avut loc in momentul in care opozantii plecau.

La sfarsitul dupa-amiezii, islamistii pareau sa controleze proximitatea imediata a palatului, unde Morsi a revenit sa lucreze in cursul diminetii, potrivit unuia dintre consilierii sai.

In ciuda protestelor, puterea a refuzat sa amane organizarea in 15 decembrie a referendumului asupra unui proiect de constitutie puternic controversat, la a carui redactare nu au participat liberalii, partidele de stanga si biserica crestina.

Acestia acuza ca proiectul nu apara o serie de drepturi fundamentale, printre care libertatea de exprimare, si ca deschide calea aplicarii mai stricte a legii islamice, sharia.