UPDATE 20:30 Zeci de mii de oameni manifesteaza marti seara la palatul prezidential din Cairo, majoritatea dintre ei facand parte din grupari laice si de stanga. O sursa din serviciile presedintiei a precizat ca presedintele Morsi nu se afla in palat.

Cateva persoane au incercat sa escaladeze zidurile palatului dar au fost impiedicate de alti protestatari. Manifestantii au incercuit palatul pe trei laturi.

"Pleaca!", "Poporul vrea caderea regimului", celebrele sloganuri ale revoltei care l-a rasturnat pe Hosni Moubarak la inceputul lui 2011, au fost scandate de protestatari.

Cu putin timp inainte, fortele speciale ale politiei egiptene au recurs marti seara la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii care incercau sa se apropie de palatul prezidential, relateaza un corespondent AFP.

Opozantii presedintelui islamist Mohamed Morsi au taiat sarma ghimpata instalata la cateva sute de metri de palat pentru a avansa.

Politia s-a retras initial, permitand manifestantilor sa se apropie de palat, dupa care a tras cu gaze lacrimogene.

Mii de persoane cotinuau sa se indrepte spre palat pentru a protesta impotriva noilor puteri pe care si le-a arogat presedintele Morsi, pe care opozitia il califica drept "dictator", si impotriva unui proiect de constitutie care urmeaza sa fie supus unui referendum in cel putin 15 zile.

Mai multe grupari si partide de opozite au cerut egiptenilor sa manifesteze pasnic in zona palatului, printre care si tinerii din 6-Aprilie, miscare care a contribuit la revolta populara de anul trecut, sau Partidul Constitutiei al laureatului premiului Nobel pentru pace Mohamed ElBaradei.

Egiptul se confrunta cu o profunda criza politica de la decretul din 22 noiembrie, prin care Morsi, primul presedinte islamist dar si civil al Egiptului, si-a consolidat considerabil puterile, punand in special deciziile sale si ale comisiei insarcinate cu redactarea viitoarei constitutii la adapost de orice recurs in justitie.