Cancelarul Angela Merkel le-a cerut marti militantilor sai sa-i reinnoiasca increderea, prezentandu-se drept un capitan de nava capabil sa conduca Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Germania in furtuna, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

UPDATE Cancelarul Angela Merkel a fost reales marti presedinte al CDU cu 97,3% din voturi, cel mai bun scor de cand conduce partidul.

La precedentul congres fusese realeasa cu 90,4% din voturi.

In fruntea unui partid slabit de recentele alegeri, ea s-a pozitionat ca o personalitate providentiala, cu zece luni inaintea scrutinului legislativ in care va incerca sa cucereasca un al treilea mandat.

"Acest guvern este cel mai bun guvern federal de la Reunificare", in 1990, a spus cancelarul, in fata miilor de delegati ai CDU, reuniti miercuri in congres la Hanovra.

"Ne putem afla uneori pe o mare dezlantuita", a spus ea, evocand criza financiara si reamintind ca perspectivele de crestere nu sunt atat de bune precum se credea pentru anul viitor.

Dar "in timp ce alte tari din Europa sunt in recesiune, noi suntem motorul cresterii in Europa", a sustinut aceasta. "Toate astea nu au cazut din cer (...) si trebuie sa fim mandri" de actiunea guvernului, a subliniat ea.

Cotinuand metafora marina, ea a citat un vechi dicton: "Vantul si furtuna sunt opera lui Dumnezeu, dar panzele si carma sunt in mana noastra".

Angela Merkel, care ar urma sa fie reconfirmata in cursul acestei zile in fruntea CDU, partid pe care il conduce de 12 ani, ea a reamintit ca Germania are in prezent "cea mai redusa rata a somajului" si "una dintre ratele de somaj in randul tinerilor printre cele mai scazute din Europa".

"Am scos Germania din criza mai puternica decat a intrat", a continuat ea, adaugand insa ca actuala "criza nu poate fi rezolvata intr-o noapte deoarece nu a venit intr-o singura noapte".

Angela Merkel si-a reafirmat dorinta de a continua alianta cu liberalii dupa alegerile legislative din 22 septembrie 2012.

Daca Angela Merkel se bucura de o popularitate niciodata egalata de un lider german de la Razboi, aliatul sau liberal (FDP) este in plin marasm.

In sondaje, CDU si FDP nu dispun in prezent de majoritatea necesara. Conservatorii sunt creditati cu 37% - 39% din voturi. Liberalii, cu doar 4% in intentiile de vot, risca sa nu atinga pragul necesar pentru a intra in Bundestag.

Coalitia nu mai dispune de majoritate in Bundesrat, camera superioara a Parlamentului, ceea ce face dificila adoptarea anumitor proiecte de lege.