Japonia a inceput sa desfasoare rachete sol-aer de tip Patriot anticipand o viitoare lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord, a indicat o sursa oficiala pentru AFP. Phenian a anuntat sambata intentia sa de a plasa pe orbita intre 10 si 22 decembrie un satelit de observare a Pamantului, dupa analiza erorilor comise la lansarea precedeta din luna aprilie, care s-a incheiat cu un esec sumbru.

Sistemul PATRIOT Advanced Capability-3Foto: mda.mil

Tokyo a anuntat imediat suspendarea discutiilor cu Coreea de Nord prevazute la Beijing pe 5 si 6 decembrie.

Potrivit televiziunii publice NHK, o nava care transporta rachete Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a parasit o baza navala din vestul Japoniei, luni, cu destinatia Okinawa, in sudul extrem al tarii.

Ministrul Apararii, Satoshi Morimoto, a ordonat sambata fortelor japoneze sa se pregateasca pentru lansare. Un purtator de cuvant al Ministerului, a declarat pentru AFP ca " fortele terestre, aeriene si maritime (ale Japoniei) se pregatesc pentru dislocare in Okinawa", care ar putea fi in calea rachetei nord-coreene.

Potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun, Tokyo are planuri de a implementa in apele invecinate nave de razboi echipate cu sistem radar Aegis, capabil sa urmareasca progresul rachetelor pentru a facilita interceptarea lor.

"Am ordonat ministrilor sa analizeze toate informatiile aflate in posesia noastra," a declarat premierul nipon, Yoshihiko Noda, conform Dow Jones Newswires.

"Ar fi foarte regretabil daca lansarea va avea loc. Comunitatea internationala, inclusiv Japonia, va raspunde cu fermitate", a continuat declaratia Noda.

In luna aprilie Coreea de Nord a incercat plasarea pe orbita a unui satelit cu o racheta denumita Unha-3, dar incercarea a esuat, oficialii nord coreeni refuzand sa precizeze cauzele esecului.

La acea data, Statele Unite si aliatii sai, inclusiv Coreea de Sud si Japonia vedeau prin aceasta actiune o incercare mascata de testare a unei rachete balistice cu raza lunga de actiune si cereau regimului nord-coreean sa renunte la el. In replica, regimul nord-coreean a avertizat ca nu va renunta "niciodata" la dreptul de a lansa "un satelit pasnic".