Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, isi doreste relatii mai echilibrate intre tara sa si Federatia Rusa si insista asupra necesitatii retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Agerpres. Republica Moldova cedeaza prea mult in fata Rusiei, in special din cauza gazului livrat de Gazprom, a declarat Timofti intr-un interviu pentru Radio Chisinau, in care mentioneaza ca procesul de integrare europeana a Republicii Moldova nu este indreptat impotriva acestui stat.

Nicolae Timofti a refuzat sa mearga la summitul sefilor de stat din CSIFoto: Agerpres

"Noi tinem foarte mult la relatiile bilaterale cu Rusia si o sa pastram ce este mai bun in aceste relatii si o sa le dezvoltam in interesul ambelor parti, ca sa nu aiba de castigat doar o parte din aceste relatii. Spre regret, noi cedam foarte mult in fata Rusiei si, de multe ori, sub pretextul ca ne va inchide gazul. Noi doar nu-l luam degeaba, noi il platim si-l platim cel mai scump. Asa este politica Rusiei fata de tarile care nu au alternativa. De aceea, cautam sa gasim alternative la rezolvarea problemelor energetice", a declarat Timofti.

El a amintit ca Rusia si-a asumat inca din 1999 angajamentul de a-si retrage trupele militare din stanga Nistrului, dar inca nu si-a indeplinit aceasta obligatiune.

Potrivit acestuia, Republica Moldova este un stat neutru si, potrivit Constitutiei, nu poate sa mentina trupe militare straine pe teritoriul sau. "Noi nu avem dreptul, conform Constitutiei, sa mentinem pe teritoriul nostru armate straine. In acest context, Rusia, ca parte a relatiilor internationale, are si obligatiuni fata de tratatele pe care le semneaza. La Istanbul a semnat acel angajament prin care s-a obligat sa-si retraga armata de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi nu spunem nimic nou. Noi insistam ca aceasta obligatiune sa fie indeplinita, deoarece prezenta armatei straine incalca multe drepturi ale cetatenilor nostri", a declarat el.

In acelasi timp, presedintele moldovean mentioneaza ca, pana recent, autoritatile de la Chisinau nu au insistat in aceasta privinta. "Probabil a fost vorba si de pozitia inconsecventa a Republicii Moldova de la inceput privind retragerea armatei, care nu vorbea atat de deschis despre acest lucru si nu a cerut retragerea asa cum se face in ziua de astazi. Aceasta pozitie a Republicii Moldova nu este in detrimentul unei alte tari, ea este doar in interesul Republicii Moldova. Noi dorim sa avem un teritoriu liber de armate straine", a spus Timofti.

Nicolae Timofti, ales presedinte al Republicii Moldova in martie curent, a vorbit de cateva ori de la tribune internationale despre necesitatea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul tarii sale.

"Trupele ruse, stationate pe teritoriul Republicii Moldova fara consimtamantul statului gazda si contrar prevederilor constitutionale si angajamentelor internationale, ar trebui sa fie in cele din urma retrase", a declarat el in cadrul discursului sau de la Adunarea Generala a ONU, de la sfarsitul lunii septembrie. El a mentionat acelasi lucru si in timpul unei interventii la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, de la inceputul lunii octombrie.

In regiunea transnistreana a Republicii Moldova, controlata de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, intre 20.000 si 40.000 de tone de arme si munitii, care sunt pazite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia si-a asumat inca din 1999 obligatia de a-si retrage munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament pe care nu l-a dus insa la bun sfarsit. In opinia expertilor si politicienilor, prezenta trupelor si munitiilor rusesti in regiune constituie unul dintre principalele motive care impiedica reglementarea conflictului transnistrean.