Israelul a criticat cu fermitate acordarea statutului de observator al Palestinei la ONU, dreapta acuzand palestinienii de sabotare a tarii iar opozitia il acuza pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu ca a nu reusit sa prevenina demersul Palestinei, scrie AFP. Prima masura luata de guvernul israelian a fost aceea de a aproba construirea a 3.000 de locuinte noi in cartierele colonizate din Ierusalimul de Est si Cisiordania. Masura este criticata dur de SUA.

Reactiile politicienilor si comentatorilor sunt polarizate in conformitate cu linile ideologice datorita campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 22 ianuarie din Israel.

Publicatia israeliana Hayom titra vineri pe pagina principala: "Israel: Natiunile Unite recompenseaza teroarea."

In timp ce oficialii israelieni au sugerat in ultimele zile ca Israelul nu va repune in discutie acordurile cu palestinienii drept razbunare, viceprim-ministrul Silvan Shalom, aflat pe locul al treilea pe lista partidului Likud (dreapta) la urmatoarele alegeri, a amenintat cu represalii.

Mahmoud Abbas "nu este un fidel al angajamentelor din acordul de la Oslo (1993) luate de precedesorul sau, Yasser Arafat, angajamente care interziceau initiativele unilaterale", a declarat Shalom la un post de radio.

"Violarea acestor acorduri (...) inseamna ca Israelul poate efectua, de asemenea, initiative unilaterale cum ar fi aplicarea suveranitatii israeliene in teritoriile sale", a avertizat Silvan Shalom, facand aluzie la o posibila anexare de catre Israel a Cisiordaniei, parafrazand opinile unor membri radicali ai partidului Lokoud.

Prima masura luata de catre Israel dupa victoria Palestinei la ONU: Construirea a 3.000 de locuinte noi in cartierele colonizate din Ierusalimul de Est si in Cisiordania, a declarat, vineri, un inalt demintar israelian.

"Asa este corect. In Ierusalim si Cisiordania", a declarat oficialul pentru AFP sub protectia anonimatului, dupa ce a fost intrebat despre veridicitatea unui tweet postat de un corespondent diplomatic al cotidianului Haaretz.

Casa Alba critica masura de a construi 3.000 de noi locuinte catalogand-o drept "contraproductiva". Negociatorul palestinian Saeb Erekat condamna miscarea spunand ca Israelul "sfideaza intreaga comunitate internationala".

"Credem ca aceste actiuni sunt contraproductive si va fi mai greu sa reia negocierile directe si posibilitatea de a obtine o solutie comuna intre cele doua state", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate american, Tommy Vietor, la o zi dupa aderarea Palestinei la statutul de observator la ONU.