Palestina a devenit joi, in urma unui vot al Adunarii Generale, stat observator la Organizatia Natiunilor Unite. Rezolutia care transforma "entitatea" palestiniana intr-un "stat observator nemembru" a fost adoptata cu o majoritate confortabila, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, noua impotriva si 41 de abtineri, informeaza AFP. Romania se numara printre tarile care s-au abtinut, alaturi de Germania, Polonia sau Marea Britanie. Impotriva au votat Statele Unite, Canada sau Israel, iar printre tarile europene importante care au sustinut cauza palestiniana sunt Franta, Spania sau Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pozitia Romaniei nu este una decisiv impotriva, Ministerul Afacerilor Externe precizand intr-un comunicat ca "demersurile unilaterale nu sunt de natura sa contribuie la instaurarea unei paci durabile - obiectivul fundamental al intregii comunitati internationale."

Intr-un comentariu pe pagina electronica in limba romana, Deutsche Welle apreciaza ca "pozitia Romaniei fata de solicitarea palestiniana este ilogica daca o raportam la traditia diplomatiei romane si la rolul jucat de Nicolae Ceausescu în medierea conflictului israeliano-palestinian. In noul context politic, dimpotriva, pozitia diplomatiei de la Bucuresti se afla in acord cu angajamentele sale externe afirmate tot mai puternic in ultimii ani. Parteneriatul strategic cu SUA pretinde mai curand circumspectie fata de o solicitare cu efecte greu de prevazut si care ar oferi de fapt argumente Rusiei sa se implice mai mult [...] in Orientul Mijlociu. De asemenea relatia pe care nu o poate neglija cu Germania, care sustine consecvent statul Israel impotriva adversitatii lumii islamice, obliga Romania sa reaseze accentele. Ministrii de externe romani din ultimii ani au declarat invariabil ca tara lor cauta un punct de perfectt neutralitate intre Israel si Palestina, dar acest lucru nu este cu adevarat posibil", se mai mentioneaza in comentariul Deutsche Welle, pe care il puteti citi in intregime aici.

Palestina devine, similar Vaticanului, stat observator la ONU ceea ce ii va permite pe viitor sa dea in judecata alte state la Curtea Penala Internationala, un potential prim proces fiind cel deschis impotriva Israelului, in cazul posibilei otraviri a lui Yasser Arafat.

Decizia luata de Adunarea Generala ONU este favorabila si pentru gruparea moderata Fatah, care isi disputa leadership-ul in zonele palestiniene cu politicienii mai radicali de la Hamas.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a invitat joi Adunarea Generala a ONU sa semneze "actul de nastere" a unui stat palestinian, acordandu-i statutul de stat observator la ONU

"Adunarea generala a ONU este invitata astazi (joi) sa produca un act de nastere al statului Palestina in realitatea sa", a declarat el in fata reprezentantilor celor 193 de tari inainte de vot.

El a declarat ca acest vot va constitui "ultima sansa a solutiei cu doua state" (Israel si un stat palestinian) si a promis sa "incerce sa reanime negocierile de pace" cu Israelul, aflate intr-un punct mort de peste doi ani.

Presedintele palestinian a declarat ca ziua de joi marcheaza a 65-a aniversare a adoptarii de catre ONU a unei rezolutii, in 1974, privind impartirea Palestinei intre un stat evreu si unul arab, care a devenit "actul de nastere a statului Israel".

"Saizeci si cinci de ani mai tarziu (...), Adunarea Generala se confrunta cu un drept moral (...), cu o datorie istorica pe care este necesar sa o indeplineasca fara intarziere" cu scopul de a "mentine sansele pacii", a subliniat Abbas.

"Nu am venit aici pentru a complica procesul de pace (...), ci pentru a incerca un ultim efort important de a face pace", a promis presedintele palestinian.

"Nu cautam sa punem capat la ceea ce a mai ramas din procesul de negocieri, care si-a pierdut obiectivul si credibilitatea, ci sa incercam sa reanimam aceste negocieri si sa pregatim un teren solid (...) in vederea reusitei lor", a insistat el.

"Totusi, mai presus de orice, afirm ca poporul nostru nu va renunta la drepturile sale nationale inalienabile, definite prin rezolutiile ONU", a subliniat Abbas.

"Nu vom accepta nimic mai putin decat un stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalimul de Est, pe tot teritoriul palestinian ocupat in 1967, traind in pace si in securitate alaturi de statul Israel", a adaugat presedintele palestinian.

In opinia sa, "comunitatea internationala are in fata sa sansa sa salveze solutia cu doua state". "Timpul preseaza, rabdarea se epuizeaza iar speranta scade", a avertizat el.

Mahmoud Abbas s-a referit in mai multe randuri, in discursul sau, la "recenta agresiune israeliana" impotriva Fasiei Gaza, care s-a incheiat in urma cu o saptamana, afirmand ca armata israeliana s-a comportat "in mod barbar si oribil". "A venit momentul ca lumea sa spuna in mod clar ajunge cu agresiunea, coloniile si ocupatia", a declarat el.