Hamas a anuntat duminica crearea unei comisii care sa cerceteze executiile "ilegale" ale unor palestinieni acuzati de colaborare cu Israelul in timpul ofensivei israeliene din Fasia Gaza, informeaza AFP.

"Guvernul a decis sa infiinteze o comisie care sa examineze aceste executii ilegale care au avut loc in timpul atacului israelian", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Taher Al-Nounou, in timpul unei conferinte de presa.

In timpul operatiunilor israeliene "Pilonul de aparare", sapte palestinieni acuzati de colaborare au fost executati sumar, primul pe 16 noiembrie iar ceilalti sase pe 23 noiembrie, intr-un cartier din orasul Gaza. Cadavrele a doi dintre ei au foat tarate marti pe strazile orasului atasate de o motocicleta, respectiv de o masina, au povestit martori oculari si jurnalisti AFP.

La executie erau afisate mesaje semnate de aripa armata a Hamas, brigadele Ezzedine Al-Qassam, anuntand "executarea de tradatorilor si criminalilor".

Mousa Abu Marzouk, numarul doi al Hamas, a denuntat pe pagina sa de Facebook metodele "inacceptabile" si a subliniat ca "nu este permisa pedepsirea unei persoane decat in cadru legal".

In conformitate cu legislatia palestiniana, persoanele acuzate de "colaborare" cu fortele ocupante sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.

Conflictul dintre Israel si Hamas din Fasia Gaza, care a durat opt zile, a provocat 166 de decese si 1.235 de raniti de partea palestiniana, informeaza AFP citand surse din Ministerul Sanatatii al autoritatilor Hamas. Sase israelieni, inclusiv doi soldati, au fost ucisi de rachete din Gaza. Cele doua parti au convenit asupra unui armistitiu miercuri seara.