Fortele de ordine egiptene au aruncat cu gaze lacrimogene, sambata, asupra manifestantilor adunati in piata Tahrir din Cairo pentru a protesta fata de sporirea prerogativelor presedintelui islamist Mohamed Morsi, informeaza AFP.

UPDATE Judecatorii egipteni contesta decizia lui Mohamed Morsi de a-si extinde atributiile. Cea mai inalta autoritate judiciara din Egipt denunta "un atac fara precedent" iar magistratii din Alexandria au anuntat ca intra in greva deschisa, informeaza AFP.

Statele Unite si Europa si-au manifestat ingrijorarea fata de decizia lui Morsi de a-si consolida pozitia prin extinderea puterilor, in conditiile in care detine deja un cumul al puterii executive si a celei legislative, Adunarea legislativa fiind dizolvata chiar inainte de alegerea sa in iunie.

Consiliul Suprem al Justitiei, reunit de urgenta, a calificat "declaratia constitutionala" anuntata joi drept un "atac fara precedent la independenta sistemului judiciar si a deciziilor sale" si a cerut ca "toate aspectele legate de justitie" ar fi excluse din document.

Clubul judecatorilor din Alexandria a anuntat o greva pentru a protesta fata de noile prerogative deschise ale presedintelui, el nu mai este posibil sa se conteste in instanta deciziile.

"Clubul judecatorilor din Alexandria anunta suspendarea muncii in toate tribunalele si birourile procurorului in provinciile Alexandria si Beheira (situata in apropiere de Alexandria - n.red.) [¬] pana la incheierea crizei provocate de aceasta declaratie", a anuntat Mohammed Ezzat al-Agwa, presedintele Clubului, intr-un comunicat.

La Cairo, clubul judecatorilor s-a reunit intr-o atmosfera incarcata iar presedintele clubului, Ahmed al-Zind, a denuntat "un atac feroce la adresa justitiei egiptene" in timp ce magistratii au scandat furiori "Oamenii vor indepartarea regimului", sloganul revoltei impotriva luiHosni Mubarak.

Manifestantii au incercat sa patrunda in cladirea Inaltei Curti, incare se tinea intalnirea, insa au fost dispersati de politie cu ajutorul gazelor lacrimogene.

In jur de 30 de corturi au fost instalate in piata Tahrir, unde opozantii protesteaza de vineri fata de noile prerogative ale lui Morsi, a constatat un jurnalist al AFP.

Cativa dintre manifestanti au fost vizati de tiruri cu gaze lacrimogene si au fugit pe strazile laterale.

"Nu vom pleca din Tahrir pana cand nu va avea loc un proces echitabil al ucigasilor revolutionarilor si pana cand Morsi nu va reveni asupra deciziilor", a declarat un manifestant pentru AFP.

Egiptul intra intr-o noua revolutie pentru ca intentia noastra nu este de a inlocui un dictator cu un altul", a adaugat manifestantul facand trimitere la revolta populara care a dus la inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, in februarie 2011.

Cu o zi inainte, in piata Tahrir, epicentrul revoltei din 2011, s-au reunit mii de persoane la apelul unor personalitati ale miscarii laice si liberale. Protestatarii au scandat "Morsi dictator".

O alta manifestatie, de data aceasta in semn de sustinere a presedintelui, a avut loc in fata palatului prezidential.

Curentul popular, miscare condusa de nationalistul de stanga Hamdeen Sabbahi, clasat pe locul al treilea la alegerile prezidentiale din iunie, a anuntat ca "toate fortele revolutionare" au decis sa inceapa o actiune de protest in piata Tahrir si au cerut organizarea unei manifestatii masive, marti, pentru a-l forta pe Morsi sa revina asupra deciziilor de asumare a prerogativelor sporite.

Manifestatiile de vineri au fost marcate de episoade violente intre tineri si politie, in timp ce protestatarii au incendiat sedii ale Partidului Libertatii si Justitiei, miscare politica a Fratilor Musulmani, din Alexandria, Port Said si Ismailia.

Ciocniri sporadice au avut loc incepand de luni in apropierea pietei Tahrir, intre grupuri de tineri si politisti in apropierea cladirilor oficiale, la un an de la confruntarile sangeroase dintre fortele de ordine si manifestantii care protestau atunci fata de autoritatile militare de tranzitie.

Amintim ca joi, Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani, a decis sa isi consolideze prerogativele deja foarte extinse printr-o "declaratie constitutionala". El dispunea deja de puterea executiva si legislativa.

Noile prerogative pun deciziile sale la adapost de recursurile in fata puterii judiciare, cu care intretine relatii tensionate. El a explicat ca sporirea prerogativelor sale ar permite accelerarea reformelor democratice.

Aceste dispozitii urmeaza sa dureze pana la adoptarea unei noi Constitutii, proces blocat la ora actuala si care ar putea dura cateva luni.