NATO a primit miercuri o cerere oficiala din partea Turciei pentru instalarea unor sisteme de aparare antiaeriana Patriot la frontiera cu Siria, solicitare ce ilustreaza internationalizarea din ce in ce mai mare a conflictului din Siria, relateaza AFP.

NATO ar putea accepta sa acorde sprijin Turciei, unul dintre cei 28 de membri ai organizatiei, in cadrul unuei intalniri desfasurata la sediul din Bruxelles, au declarat surse diplomatice pentru agentia franceza de presa.

"Am primit o cerere din partea Turciei pentru instalarea de rachete Patriot. Aliatii vor discuta aceasta cerere fara intarziere", a declarat secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

In cazul unui raspuns pozitic, sistemele de rachete Patriot vor fi folosite pentru a "consolida capacitatea de aparare aeriana a Turciei in scopul protejarii populatiei si teritoriului ei", a explicat Rasmussen, intr-un comunicat de presa.

"Sistemele vor contribui la detensionarea crizei la frontiera sud-estica a NATO", a adaugat Rasmussen.

Ministerul turc de Externe si-a justificat cererea prin "amenintarile si riscurile generate de criza sirian continua la adresa securitatii nationale" ale tarii.

Rasmussen a insistat asupra faptului ca instalarea temporara a rachetelor Patriot ar avea un scop "pur defensiv", si nu ar fi "in nici un caz pentru a sustine o zona de interdictie aeriana sau orice operatiune ofensiva" pe teritoriul sirian.

Un raspuns pozitiv la solicitarea Turcieiar reprezenta o prima implicare a NATO in conflictul sirian, 19 luni de la inceperea revoltei.

Rasmussen a repetat de mai multe ori in ultimele luni ca NATO nu are "nicio intentie de a interveni in Siria", asa cum a facut-o in Libia in 2011. Potrivit secretarului general al NATO, singura solutie pentru criza siriana trebuie sa fie "politica".

"Nu trebuie sa interpretam exagerat cererea Turciei [...] E o chestiune de solidaritate intre aliati, in niciun caz nu este vorba de implicare in conflict", a declarat un diplomat occidental.

Cererea de rachete Patriot vizeaza 3 tari NATO care dispun de astfel de sistemede aparare: Statele Unite, Germania si Tarile de Jos.

Ministrul german al Apararii, Thomas de Maiziere, a declarat luni ca tara sa va "evalua" solicitarea intr-un mod "deschis si solidar" cu Turcia. Armata germana ar putea desfasura doua baterii Patriot si pana la 170 de soldati care sa le opereze, a anuntat presa germana citata de AFP.

Ministrul german al Apararii si-a manifestat miercuri speranta ca Parlamentul german va acorda unda verde pana la mijlocul lui decembrie, instalarii bateriilor Patriot de catre armata germana in Turcia. Un mandat pentru autorizarea instalarii va fi realizat "cat de repede posibil si prezentat Bundestagului", camera inferioara a Parlamentului german, a anuntat Maiziere.

Ministrul german a precizat ca spera sa finalizeze textul mandatului in timp util pentru a fi votat in sesiunea parlamentara din 10-14 decembrie.

Armata germana se afla sub controlul Parlamentului care trebuie sa se pronunte pe toate angajamentele militare internationale.

Guvernul olandez a declarat, miercuri, ca va "lua in considerare posibilitatea unei contributii", adaugand ca "solidaritatea intre aliati este un factor important care trebuie luat in considerare."

Sistemele Patriot au fost folosite de NATO in Turcia in 1991, in timpul Razboiului din Golf, si in 2003 in razboiul impotriva Irakului.

Rasmussen a precizat ca o echipa de experti va inspecta terenul saptamana viitoare, pentru a vedea care sunt conditiile de instalare a bateriilor antiaeriene.