"Am vorbit recent cu diverse persoane din institutii ale Uniunii Europene si am impresia ca pozitia Parlamentului European privind bugetul 2014-2020 are sprijinul deplin al Angelei Merkel. Nu in esenta - deoarece Parlamentul doreste un buget ambitios, in timp ce Germania este un avocat al taieturilor si al reducerii cheltuielilor - ci in ceea ce priveste tacticile ce il vizeaza pe cel mai dificil interlocutor al Angelei Merkel - David Cameron", scrie analistul Georgi Gotev, unul dintre bloggerii Euractiv.eu.

Negocierile privind bugetul UE s-a bazat initial pe o propunere a Comisiei Europene, prezentata la sfarsitul lunii iunie a anului trecut, care sugera o crestere a bugetului pentru urmatorii 7 ani la 1025 de miliarde de euro, fata de 976 de miliarde de euro - bugetul UE din perioada 2007-2013. Marea Britanie cere insa o reducere de 200 de milioane de euro, in timp ce Germania cere o reducere de 130 de miliarde.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a prezentat saptamana trecuta o propunere de buget in valoare de 973 de miliarde de euro, care ar veni "la pachet" cu un sistem de sanctiuni aplicate tarilor care si-au incalcat angajamentele in ceea ce priveste deficitul sau planurile de salvare. Rompuy urmeaza sa prezinte, insa, o noua propunere de compromis pentru a inlatura "liniile rosii" dintre state si pentru a debloca un acord asupra bugetului multianual 2014-2020 in cadrul summitului european de joi si vineri, a anuntat marti presedintia cipriota a UE, citata de AFP. Rompuy s-a intalnit luni seara cu ministrii insarcinati cu Afacerile Europene intr-un dineu de lucru la Bruxelles (Romania a fost reprezentata de Leonard Orban), in cursul careia fiecare a putut sa-si prezinte "liniile rosii" ale guvernelor pe care le reprezinta, a explicat ministrul cipriot al Afacerilor Europene, Andreas Mavroyiannis. "Presedintele van Rompuy va putea sa prezinta o propunere care va fi acceptabila pentru toata lumea. Aceasta va fi facuta joi, vineri sau sambata, nu stiu cat timp va dura, dar sunt relativ optimist", a spus ministrul cipriot al Afacerilor Europene, Andreas Mavroyiannis.

"Noua propunere trebuie sa fie un pic mai consistenta, cu siguranta nu inferioara", a avertizat ministrul finlandez de externe, Alexander Stubb. "Este inca posibil sa operam taieri in fondurile pentru coeziune si ajutoarele agricole", a subliniat si omologul sau suedez, Birgitta Ohlsson.

"Dezbaterea este paralizata de o serie intreaga de cereri de rabat si corectii", a aratat ministrul finlandez de externe. Principala problema vine de la Marea Britanie, care beneficiaza de un rabat anual de 3,6 miliarde euro de la contributia sa, la care premierul David Cameron refuza sa renunte. "Nu vad ca Marea Britanie sa-si schimbe pozitia asupra rabatului", a subliniat oficialul finlandez.

David Cameron, scrie bloggerul Georgi Gotev, este tentat mai degraba sa isi foloseasca dreptul de veto in fata acestor propuneri. Insa Jo Leinen, eurodeputat german apropiat de Martin Schultz, spune ca rabatul anual acordat Marii Britanii trebuie sa mearga mai departe.

Orice eventual acord atins la summit-ul care sta sa inceapa va trebui sa primeasca apoi si aprobarea Parlamentului European. La randul sau insa, PE nu va accepta orice acord, avertizeaza Ivailo Kalfin, unul dintre cei doi raportori ai PE in privinta bugetului 2014-2020.

"Sincer, nu ma astept la un acord dupa acest summit. Dar sa vedem unde va duce toata cacealmaua", incheie bloggerul Georgi Gotev.