Muntele Tongariro, situat pe insula de Nord a arhipelagului Noii Zeelande, a inceput sa erupa miercuri, degajand un nor de cenusa, a transmis institutul de seismologie neo-zeelandez, GNS Science, potrivit Mediafax. Institutul a emis o alerta la ora locala 13:25 (02:25, ora Romaniei) dupa primele eruptii de cenusa ce au iesit din conul vulcanului care a redevenit activ in august dupa aproape un secol de inactivitate.

Eruptia a fost minora, insa o ploaie de cenusa s-ar putea abate asupa localitatilor din imprejurimi, au avertizat autoritatile. Conform unui martor, Clint Green, norul de cenusa se ridica pana la aproximativ doi kilometri altitudine. "Era foarte spectaculos. Dintr-o data, un nor negru impresionant a inceput sa apara, apoi sa tasneasca", a povestit acesta pentru postul Radio New Zeeland.

Muntele Tongariro a mai erupt si in august anul acesta, insa doar cenusa, fara lava. Totusi, cenusa a perturbat serios traficul aerian. Eruptia din august a fost prima dupa aproximativ un secol de inactivitate.

Noua Zeelanda este situata pe Cercul de Foc al Pacificului, la intalnirea placii tectonice australiene cu cea a Pacificului, inregistrand pana la 15.000 de cutremure pe an si o activitate vulcanica insemnata.

Eruptia cu cele mai multe victime in aceasta tara a avut loc in 1953, cand pietre provenind din muntele Ruapehu, de pe insula de Nord, au distrus un pod feroviar provocand deraierea unui tren care s-a soldat cu moartea a 151 de persoane. Acest vulcan, care reprezinta "muntele Osandei" (Mount Doom) in trilogia filmelor "Stapanul inelelor", inregistreaza o crestere in presiune si s-ar putea trezi in scurt timp, conform GNS.