Alegerea unui succesor politic al lui Nicolas Sarkozy la presedintia principalului partid de opozitie din Franta, s-a transformat duminica seara intr-un razboi deschis, ambii candidati si-au revendicat victoria acuzandu-se reciproc de frauda, anunta AFP.

Fostul prim-ministru, Francois Fillon, 58, si rivalul sau, Jean-Francois Cope, 48 de ani, au oferit un spectacol de diviziune, care ar putea slabi temporar opozitia si poate duce la marirea numarului suporterilor care doresc revenirea fostului sef al statului, Nicolas Sarkozy, retras dupa infrangerea din mai.

Oficial, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP, dreapta) nu are presedinte dupa scrutinul de duminica, care a mobilizat mai mult de jumatate din cei 300.000 de membri cu drept de vot.

Castigatorul, care va fi presedinte al UMP pana in 2015, va fi liderul opozitiei. Acesta va fi un pas inainte pentru a fi un candidat la presedintie in 2017.

Participarea in cele 650 de sectii de votare a fost de peste 50%, mai mare decat era de asteptat, potrivit primelor informatii.

Potrivit rezultatelor comunicate AFP in jurul orei 20.00 GMT din 119.779 de voturi exprimate, Jean-Francois Cope dispunea de un avans de 2.959 de voturi, adica 51,2% din voturi.

In schimb, potrivit rezultatelor raportate AFP de echipa Fillon, din 88.963 de sufragii exprimate, fostul prim-ministru acumula 50,08% din voturi sau un avans de 158 de voturi.

Chiar inaintea rezultatului final, echipa lui Cope a acuzat de frauda tabara lui Francois Fillon, in special la Nisa (sud-est), al cincilea oras ca marime francez, bastion al UMP si fief al directorului de campanie al lui Fillon, Eric Ciotti.