O mare majoritate a britanicilor (56%) sustin ideea de a parasi UE, arata un sondaj publicat duminica, inaintea unui summit privind bugetul european, confirmand din nou preponderenta Euroscepticism in Regatul Unit al Marii Britanii, scrie AFP.

Acest sondaj al Institutlui Optimum publicat in ziarul Observer se concentreaza asupra intentiilor de vot ale britanicilor "in cazul in care un referendum pe tema apartenentei Regatului Unit la Uniunea Europeana ar avea loc."

La aceasta intrebare, 34% dintre respondenti sunt de neclintit si spun ca ar vota pentru o iesire si 22% ar alege "probabil" aceasta solutie, care ofera un total de 56% in favoarea acestui scenariu.

Cu toate acestea 30% dintre respondenti sunt in favoarea mentinerii Regatului Unit in cadrul UE: 11% sunt votanti decisi si 19% "probabil" pentru mentinere.

In cele din urma, 14% din respondenti nu stiu ce solutie sa aleaga.

Dintre cele trei partide principale din Marea Britanie, alegatorii conservatori sunt cei mai probabil sa prefere iesirea (68% ar vota pentru). Sustinatorii unei "Brixit" ("iesire britanica") sunt majoritatea in Partidul Laburist, intr-o masura mai mica (44% pentru iesire, 39% pentru mentinere).

In cele din urma liberalii-democrati sunt cei mai pro-europeni, fiind in favoarea mentinerii in UE 47% dintre repondenti (39% impotriva).

In plus, 28% dintre cei intervievati cred ca apartenenta Regatului Unit la UE este un lucru bun, iar 45% au o parere negativa.

Sondajul a fost realizat online, de marti pana joi, pe un esantion de 1.957 adulti, inainte cu cateva zile de summit-ul privind bugetul UE 2014-2020 si care va incepe joi.

Prim-ministrul britanic David Cameron, sub presiunea din partea parlamentarilor britanici care au cerut o reducere a bugetului, a amenintat ca se va opune dreptului de veto daca cererile sale nu sunt indeplinite de Bruxelles.

Duminica, ministrul de externe britanic William Hague a declarat pentru Sky News ca scopul guvernului a fost de a "obtine pe cat posibil cel mai scazut buget UE."