Presedintele Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Parlamentului iranian a dezmintit faptul ca Iranul ar fi livrat rachete de tip Fajr-5 unor grupari armate palestiniene din Fasia Gaza, a anuntat sambata canalul de televiziune in limba araba Al-Alam, transmite AFP.

"Dezmintim livrarea de rachete Fajr-5 catre rezistenta palestiniana. Scopul acestor acuzatii este de a arata ca aceasta rezistenta este slaba, insa ea este perfect capabila sa isi procure armamentul de care are nevoie", a declarat Alaeddin Boroujerdi.

Gruparea Jihadul Islamic Palestinian a revendicat joi tirul cu racheta Fajr-5 lansat impotriva orasului Tel Aviv.

Racheta de tip Fajr-5, de fabricatie iraniana, are o raza de actiune de 75 de kilometri, fata de rachetele artizanale de tip Qassam ale miscarii islamiste palestiniene Hamas, care au o raza de actiune de 15 kilometri, potrivit expertilor.

Racheta de tip Fajr-5 cantareste 915 kilograme (cu incarcatura sa de 90 de kilograme de explozivi) si poate fi lansata cu un lansator cu "patru tuburi" instalat pe un vehicul, potrivit unor elemente tehnice comunicate de Centrul de Cercetare pentru Aparare si Informatii IHS Jane.

Liderul miscarii libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a apreciat joi, intr-un discurs, ca tirul cu racheta Fajr-5 lansat de islamistii palestinieni reprezinta o evolutie "semnificativa" in conflictul israeliano-palestinian.

Iranul, care sustine miscarile islamiste palestiniene, nu recunoaste Israelul si afirma frecvent ca statul evreu este sortit disparitiei.

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Ali Akbar Salehi, i-a sunat vineri pe liderul miscarii Jihadul Islamic, Ramadan Abdallah, si pe liderul in exil al Hamas, Khaled Mechaal, pentru a le transmite sustinerea Iranului pentru "rezistenta palestiniana in fata agresiunilor regimului sionist".

Ministrul iranian s-a declarat de asemenea "pregatit sa viziteze Fasia Gaza" si a propus trimiterea unui ajutor umanitar pentru populatia din enclava palestiniana.