Intre Polonia si Marea Britanie exista divergente profunde cu privire la valoarea viitorului buget al Uniunii Europene, a informat vineri guvernul polonez, dupa o discutie telefonica purtata de premierul polonez Donald Tusk si omologul sau britanic, David Cameron, transmite AFP.

Schimbul de opinii, care a avut loc vineri dupa-amiaza la initiativa partii britanice, "a confirmat divergentele profunde in pozitiile celor doua parti cu privire la valoarea bugetului UE", a precizat executivul polonez intr-un comunicat.

"In cursul discutiilor, cele doua parti si-au prezentat pozitiile in ce priveste negocierile si asteptarile lor in perspectiva reuniunii Consiliului European din noiembrie, ce urmeaza a fi consacrata in intregime bugetului Uniunii Europene pentru anii 2014-2020", a precizat guvernul polonez.

Chestiunea viitorului buget european este extrem de sensibila pentru Polonia, care este principalul beneficiar al politicii de coeziune, aflata pe locul doi in bugetul european, cu 43% cheltuieli in 2011, dupa Politica Agricola Comuna (PAC, 44%).

De partea cealalta, David Cameron a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto asupra bugetului, daca acesta va include o majorare a cheltuielilor, in contextul in care bugetele nationale fac obiectul unor politici de austeritate.

Discutia telefonica dintre David Cameron si Donald Tusk a avut loc la putin timp dupa intalnirea dintre seful guvernului polonez si presedintele francez Francois Hollande, aflat in vizita la Varsovia.

Cu ocazia acestei vizite, Hollande a subliniat ca Franta doreste un buget european care sa reprezinte un "instrument de crestere si solidaritate".