Iranul a terminat echiparea sitului sau nuclear subteran din Fordow, unde imbogateste uraniu, a anuntat vineri Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), intr-un raport citat de AFP.

Exista in prezent 2.784 de centrifuge instalate la Fordow, dar nu a existat nicio crestere in numarul de centrifuge aflate in productie, subliniaza AIEA, in ultimul raport privind Iranul.

Republica islamica are acum capacitatea, daca doreste, sa creasca net productia de uraniu imbogatit la Fordow, un sit ascuns sub un munte in apropierea orasului sfant Qom din centrul tarii.

Potrivit datelor frunizate de AIEA, Iranul a produs in total 7.611 kg de uraniu imbogatit pana la 5%, cu 735 kg mai mult fata de raportul din august, si 232,8 kg imbogatit la 20%, o crestere de 43,4 kg.

Uraniul imbogatit este utilizat pentru productia de electricitate sau de izotopi medicali, pentru diagnosticarea anumitor tipuri de cancer, dar purificat pana la 90% poate fi utilizat pentru producerea bombei atomice.

Agentia reitereaza ca, in lipsa unei cooperari suficiente a Iranului, nu este "in masura (...) sa concluzioneze ca toate materialele nucleare ale Iranului sunt (utilizate) in scopuri pasnice".

AIEA acuza autoritatile iraniene ca a impiedicat lucrarile de verificare la situl militar din Parchin, in apropiere de Teheran, unde agentia doreste sa se deplaseze de un an.

Agentia banuieste Iranul ca a efectuat la Parchin teste de explozii care ar putea fi aplicabile domeniului nuclear.